Възможна ли е дигитализацията на правните услуги и какви са предимствата от нея?

Светослав Димитров, управляващ съдружник в „Пенков, Марков и партньори”; Делян Николов, частен съдебен изпълнител, В развитие, 18.06.2018

22:00 | 18 юни 2018
Светослав Димитров, управляващ съдружник в „Пенков, Марков и партньори”; Делян Николов, частен съдебен изпълнител, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светослав Димитров, управляващ съдружник в „Пенков, Марков и партньори”; Делян Николов, частен съдебен изпълнител, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дигитализацията на правните услуги се движи различно в частната и държавната сфера. В частната сфера – юридическите услуги, дигитализацията върви с доста по-бързи темпове на световно ниво, отколкото в държавната сфера. Въпреки това, има много добри примери как държави, включително европейски, налагат все повече дигитални услуги. България е от страните, в които дигитализацията протича по-бавно. Европа като цяло беше доста по-консервативна в подхода си на дигитализация на правните професии. Това каза Светослав Димитровуправляващ съдружник в „Пенков, Марков и партньори”, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

В Източна Европа дигитализацията е доста по-развита, отколкото в Западна, добави Делян Николов, частен съдебен изпълнител.

Николов коментира, че дигитализацията ще доведе до намаляване на разходите, оптимизация на работния процес, както и намаляване на порочните практики в сектора и възможност за прозрачни процедури с еднакви правила за всички.

Според Димитров оптимизацията ще е както за правния офис, така и за гражданите. Той посочи, че концепцията на дигитализацията е пестене на време и ресурс, а не изместването на хората от процеса, напротив – дигитализацията ще позволи съсредоточаване върху творческия процес.

Правото и правната дейност са пряко свързани с процеси. Щом се говори за процеси, то те винаги могат да бъдат дигитализирани. Дори адвокатстката професия позволява дигитализация на услугите и вече има примери за такива.

В момента технологиите са изключително напреднали и позволяват всякакъв начин за защита на информацията, така че сигурността не представлява пречка. Възможно е тя да се прилага и следи технически, включено е и в законодателната рамка, каза още той.

Очаквайте видео материал с целия разговор по темата.