Уручев: Газпром е външнополитическата ръка на Кремъл

Без Европейския енергиен съюз не можем да се надяваме на сигурни доставки на енергия и ниски цени,каза евродепутатът от групата на ЕНП.

12:11 | 18 декември 2015
Автор: Александра Попова
Владимир Уручев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Уручев Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За шест европейски страни има само един доставчик на природен газ. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ евродепутатът и бивш енергетик в АЕЦ Козлодуй Владимир Уручев. Той говори за необходимостта от европейския енергиен съюз и бъдещето на европейската енергетика. ЕС внася всяка година по 400 млрд. евро – 53% от цялото потребление. Ния трябва да намалим това съотношение, каза експертът.

Строежът на Северен поток 2 само ще увеличи енергийната зависимост на  ЕС от Москва, заяви той. Газпром е външнополитическата ръка на Кремъл, допълни Уручев. Той каза, че строителите на газопровода под каспийско море са пет големи европейски фирми, към което добави, че е „недопустимо интересът на корпорациите да бъда поставян над този на гражданите.“

Европейският енергиен съюз е абсолютно необходим, за да гарантира конкуренцията между доставчиците, което  ще гарантира ниски цени, заяви бившият енергетик. През 2050 година газовата карта на Европа ще бъде коренно различна – ще бъде доминирана от възобновяемите източници, добави той.