В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какви са рисковете от създаване на Български ВиК холдинг?

Ханс Кристиансен и Арийет Идризи от Секретариата на ОИСР представиха своите заключения

Когато се създават такива холдингови структури, които съществуват и в други държави, има някои рискове, които трябва да отчитаме. Първо, холдинговата структура може да даде възможност средствата да се използват в рамките на структурата без да се иска разрешението на министерството на финансите. Така че има някои фискални рискове. Това каза Ханс Кристиансен, старши икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria. 

Той коментира решението на правителството да учреди мега ВиК дружество, което да е 100% държавна собственост – „Български ВиК Холдинг“ ЕАД. То ще е с капитал 1 млрд. лв., който ще се вземе от държавния бюджет за 2020 г. 

По думите на Кристиансен така се създава структура, която може да няма толкова много контрол над дъщерните дружества, колкото имат предприятията в частния сектор. 

"Не казвам, че това не е добър вариант, но просто трябва да се следят тенденциите и да се търси баланс". 

Ханс Кристиансен и Арийет Идризи от Секретариата към работната група за държавно участие и приватизационни практики на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие представиха днес своите заключения и отправиха препоръки в доклада за направения преглед на България по проекта "Модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия в съответствие с добрите международни практики".

Проектът беше стартиран през август 2018 г. от Министерството на финансите и Министерството на икономиката, като част от ангажиментите, които България пое във връзка с намеренията  на страната ни да се присъедини към ERM II и Банковия съюз.

Държавата да гарантира, че координационният орган в лицето на Агенцията за публичните предприятия и контрол е независим. Това е сред препоръките на представителите на ОИСР в България. Едни от тревогите са свързани с факта, че агенцията ще бъде второстепенен разпоредител на бюджетни средства и ще бъде под шапката на министерство на икономиката.  

Още по темата

"Доказахме, че можем да бъдем лидер по линия на макроикономически растеж, предвижда се той да стане 3.1%. България се оказа фактор по кредитен рейтинг, както и лидер по показател държавен дълг, отнесен към БВП, което ни отрежда трето място по финансова стабилност в Европа", каза зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Гледайте целия материал във видеото

Последни новини
Още от В развитие