Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Целите на кабинета за ВиК холдинг могат да се поставят под съмнение

Доц. Григор Сарийски, икономист, Светът е бизнес, 16.01.2020

21:00 | 16 януари 2020
Григор Сарийски. Снимка: Bloomberg TV България
Григор Сарийски. Снимка: Bloomberg TV България

Водата е един все по-оскъден ресурс и можем да поставим под много дълбоко съмнение благородните цели на това правителство, което смята да премине към окрупняване на този ценен ресурс за населението. Това каза доц. Григор Сарийски, икономист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Той допуска, че целта на кабинета може да е по-синхронизирано управление, но по думите му не е изключено един ден "целият този холдинг да бъде опакован и даден на концесия на външен инвеститор". 

Правителството реши да учреди мега ВиК дружество, което да е 100% държавна собственост – „Български ВиК Холдинг“ ЕАД. То ще е с капитал 1 млрд. лв., който ще се вземе от държавния бюджет за 2020 г. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешното заседание на Министерския съвет.

Възможно е така да се цели справяне с натрупаните проблеми, посочи той и допълни: "Не е тайна, че концесиите, на които бяха дадени ВиК дружества, показаха, че резултатите не съответстват на очакванията. Очакваше се, че частните дружества ще налеят едни солидни инвестиции за намаляването на загубите. И едно от очакванията сега е, че създаването на дружеството е с идея да има контрол именно върху тези процеси". 

"Голямата опасност е, че между нашите позитивни очаквания и това, което ще се получи на практика, разликата може да е колкото до Чикаго и назад". 

За изказването на Кристалина Георгиева, че правителствата по света трябва да обмислят увеличаване на данъците на най-богатите членове на обществото и да обмислят прогресивно подоходно данъчно облагане, икономистът каза, че вижда ефекта "Грета Тунберг". "Това е стремежът на световните лидери да се представят по-близко до проблемите на хората", заяви той. 

За дълговата криза експертът посочи, че ако се погледне общата задлъжнялост в САЩ, тя е три пъти и половина от БВП на страната.

"Това е един проблем, който се задълбочава и той е от години", каза той. 

"Ниските лихви по кредитите водят до зомбиране на икономиката". 

"Наливането на пари в икономиката е като да блокирате отделителната система на един жив организъм - той спира да изхвърля токсичните отпадъци и е обречен на гибел", смята анализаторът и посочи, че се очаква новата икономическа криза да се развива бавно, но в същото време това отлагане ще предизвика увеличаване на нейната тежест.

"Говори се за нов световен ред, за дедоларизация на икономиката", каза той. 

За ограничаването на държавните субсидии в световен мащаб, поискано от САЩ, ЕС и Япония, той коментира: "Световната търговска организация като един клуб, в който има дрескод и всеки се опитва там да влезе по джапанки".