В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

ОПЕК вероятно ще се договори за свиване на производството на петрол

Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", В развитие, 05.12.2019

Днес беше интересен ден, тъй като освен срещата на ОПЕК, разбрахме и цената на IPO-то на Saudi Aramco. Излезе информация, че е постигната предварителна уговорка за съкращаване на производството между ОПЕК и ОПЕК+. Това каза Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Освен уговорката е важно и нейното изпълнение. От страните, които са членки на ОПЕК най-стриктно изпълняваха задълженията си Саудитска Арабия, които са най-големият производител на петрол, докато Нигерия, Ирак и Русия не изпълняваха ангажимента си“, допълни той.

Според госта е важно е да се отбележи развитието между отношенията на Русия и Саудитска Арабия, като той смята, че няма да има негативни изненади.

„Саудитска Арабия е производителят с най-ниска себестойност на петрола, но от друга страна е най-зависима, тъй като техният дефицит нараства драстично, когато цената на петрола намалее. По този начин страната не успява да покрие разходите си“.

Дончев е на мнение, че една глобална стабилизация и оттласкване от дъното биха се отразили добре на цената на петрола и най-вече на търсенето от развиващите се пазари.

„Поскъпването на петрола, съчетано с поевтиняването на валутите, беше голямата причина да видим „чукването“ на върха на цената на петрола и след това постепенно да видим намаляването й“.

Инвестиционният директор засегна и последните новини около IPO-то на Saudi Aramco

“IPO-то на Saudi Aramco е само по себе си уникално, тъй като е най-голямото в света, а когато най-голямата компания по пазарна капитализация излиза на борсата, това наистина е събитие“.

Даниел Дончев отбеляза, че предложените акции от 1,5% са минимална част от компанията, която бе оценена на 1,7 трлн. долара. По този начин Saudi Aramco изпреварва американски първенци като Microsoft.

„Листването на пазара е направено така, че предлагането да бъде предимно за местни инвеститори“, разясни още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие