В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България би спечелила от проактивна позиция в енергийната трансформация

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, В развитие, 03.12.2019

Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има пасивна, изчакваща позиция по отношение на енергийната трансформация. Страната обаче би спечелила много от една проактивна позиция в европейския, защо не и в глобалния процес на трансформация. Това каза Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Ако България има проактивна позиция и потърси възможност за развитието на нови индустрии, отново свързани с енергетиката, но касаещи нови технологии и възобновяеми източници, това би ѝ дало много силна позиция в една тенденция, която едва ли ще се промени през следващите десетилетия“.

По думите на госта идването на новата Европейска комисия (ЕК) маркира един много по-силен ангажимент за преход на икономиката към по-устойчиви производства. „Това нещо със сигурност ще бъде защитено с всички политически, икономически и финансови инструменти в обхвата на Комисията“, отбеляза Цанев.

„Очаква се Зелената сделка да бъде анонсирана след дни от ЕК. Това предполага финансов ангажимент в размер на трилиони евро“.

Обновяването на съществуващите сгради е ключов елемент за устойчивото енергийно и икономическо развитие на държавата“, заяви Цанев. Той посочи, че в многофамилните жилища, които не са присъединени към топлофикационна мрежа, електричество използват около 70% от домакинствата. „16% от семействата пък се отопляват на дърва и въглища, въпреки че сградите не са пригодени за това“, добави гостът.

Според него програмата за енергийна ефективност може да бъде призната за успешна, само ако фазата, която познаваме до момента, е първата ѝ стъпка. „За момента обаче няма сигнали дали тя ще бъде продължена“, каза още Цанев.

Последни новини
Още от В развитие