В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България дава добра среда за развитие на наука сред учениците

Звездин Бесарабов и Андрей Гиздов, участници в Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS 2019, В Развитие, 20 септември 2019 г.

Идеята е, че няма обективна конкурентна среда, която да сравнява две страни с решение за някакъв проблем – примерно диагностициране на рак въз основа на медицински изображения, и да каже кое е по-доброто. Винаги се доверяваме на централен оценител, който може да бъде подкупен, примерно. Блокчейн ни дава сигурност и прозрачност и имаме и точността да оценяваме различни решения. Така имаме сигурна конкурентна среда между учени и институции, които да създават алгоритми, каза Звездин Бесарабов, участник в Европейския конкурс за млади изследователи EUCYS 2019, в предаването В Развитие с водещ Вероника Денизова.

"Освен в медицината, системата е направена да стимулира конкуренция въз основа на изкуствен интелект и приложенията са сравнително безкрайни. От градски светофари до учебни материали и приложения за прогнозиране цените на стоковата борса – практически безкрайни."

"Има вариация в оценката на различни специалисти за един същ индивид. Моят проект предоставя програма, която автоматично измерва нивото на затваряне на черепните кости, което може да подобри качеството на предсказаната възраст. Може и да се използва за чист анализ на това ниво на затваряне на костите, което има много научни приложения. Това се постига с изкуствен интелект, математика и компютърни алгоритми, които създадох", обясни Андрей Гиздов, участник в същия конкурс.

"Заедно с моя научен ръководител и други хора създадохме старт-ъп за тази иновация, която да се прилага в различни сфери. Този уикенд сме на конференция в Чехия, където да представим последния си прогрес по проекта. Това е проект с отворен код, и идеята е да се разпространи в различни страни, защото няма цена за достъп", посочи бъдещите си идеи Бесарабов.

"В моят проект могат да се подобряват много неща от техническа гледна точка, но иначе предстои тестване на извадки от различни раси и тестване на повече данни, което да потвърди, че алгоритъмът работи правилно. Най-трудно беше да установя какви технологии работят", очерта главните трудности Андрей Гиздов.

"Трудно беше и да се анализират всички случаи, в които тя може да се счупи или да се измами. Този криптографски анализ на основата на блокчейн технологии беше началото, а другото техническата имплентация и скалирането на целия проект – дали да се пусне на лаптоп или в дейта център, обясни Бесарабов.

Средата за наука и развитие на учениците е в пъти по-добра от тази в други страни на Запад. Има изключителни учени, които работят с учениците и ги бутат извън лимитите им. "Жив пример за добрата среда е, че конкурса се проведе в България тази година, което е показателно. България се справя много добре в сфери като математика и информатика. Има и добра база, която насърчава правенето на наука от млади хора" заявиха и двамата млади учени.

"Образователната система трябва да помага на учениците да инвестират повече време в различни научни разработки. На човек трябва да му се създаде интерес в някоя област и това е ключовото", заявиха те в заключение.

Последни новини
Още от В развитие