В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Монополът на Булгаргаз усложнява изграждането на газова борса

Васко Начев, енергиен експерт, В развитие, 04.06.2019

В концепцията на газов хъб "Балкан" регулаторната рамка е малък проблем, тя е чисто законодателна инициатива от страна на парламента. По-важното - твърде големият оптимизъм днес по време на кръглата маса, организирана от Енергийната комисия. Казано е, че ликвидността на пазара у нас е недостатъчна, но се очаква растеж на търсенето от 700 млн. куб. метра газ да достигне 2,5 млрд. до 2024 г. Това е нереалистичен обем, който бе отбелязан от страна на шефа на Булгартрансгаз. На базата на този разчет ще бъдат правени всички други, а това според мен е твърде рисковано. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването "В развитие"  водещ Живка Попатанасова.

"Не бе казано, че на практика има монопол от страна на Булгаргаз. Това пречи и е невъзможно изграждането на газова борса, при положение че Булгаргаз притежава всички големи клиенти".

Като транзитьор на практика газовият хъб "Балкан" значително събира платната, посочи експертът.

Още по темата

"Да станем регионален дори за Източна Европа газоразпределителен център няма как да се случи, защото количествата газ, търгувани в нашия регион, биха били незначителни".

Министерството на енергетика и КЕВР подкрепят създаването на борса за природен газ в България - това е задължително условие и една от хубавите неща, които бяха споменати, изтъкна Васко Начев.

Още по темата

Още по темата

"Доставките от 1 юни на американски втечнен природен газ и изграждането на интерконектора България - Гърция - първата стъпка в посока диверсификация. При повече доставчици и цената ще падне".

Последни новини
Още от В развитие