Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Газов хъб Балкан е спасителният план на българското правителство

Проф. Атанас Тасев в Бизнес старт, 07.09.2016

09:18 | 7 септември 2016
Автор: Кирил Петков
Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за газов хъб "Балкан" е спасителният план на българското правителство, за да остане България на газовата карта на света. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йоанна Николова.

„Вече има ясно изявление от руска страна какво точно ще се случи - през 2019 се режат тръбите през Украйна. Това означава, че почти 18 млрд. транзит през България спира. Означава, че 3 млрд. куб. м. за България спират, чисто физически. Планът на Русия е България да се съревновава с Германия“.

По думите на експерта, Европа „прави много“, за да помогне на България, „малко закъсняло, но по-добре късно, отколкото никога“. „Европа активно се намесва в либерализацията на газовия ни пазар“.

Относно бъдещето на проекта „Белене“ Тасев каза, че трябва да се строи нов реактор на площадката на Белене.

„Ако се строи на „Козлодуй“ няма да се капитализира нещо, което сега е извършено. Най-тежък е нулевият етап. Това вече го има в „Белене“. Ако трябва да се пренесе, трябва да се препроектира. Въпрос на финални разчети. Ако намерим стратегически инвеститор, който да привлече ресурс и евтини пари, проектът Белене може да се построи, но е важен „нулевият вариант“ - плащаме и спираме часовника, за да бързаме бавно“.

Вижте целия коментар: