Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво ще бъде значението на газопровода IGB за България?

Галина Александрова, журналист, 3e-news, Бизнес старт, 23.05.2019

09:34 | 23 май 2019
Галина Александрова, журналист, 3e-news. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Галина Александрова, журналист, 3e-news. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Газовият интерконектор между България и Гърция е единственият от планираните в областта на енергетиката проекти, заедно с този през Румъния и Сърбия, които предвиждат реална диферсификация в енергийната сфера – разнообразяват се не само маршрутите, но и източниците на природен газ. Това каза Галина Александрова, журналист, 3e-news, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Александрова коментира ключовата роля на мащабния проект за региона и Европа като цяло.

Проектът дава големи възможности. През него ще се пренасят до 5 млрд. куб. м газ, потреблението на България е около 3 млрд. куб. м. От Азербайджан е договорена доставката на 1 млрд. куб. м, още 2 млрд. за страната вероятно ще доставяме от Русия, което ще рече, че ще имаме възможност за износ на останалите количества“.

Гостът посочи, че интерконекторът трябва да отговаря на европейското законодателство - тръбата не може да бъде затворена за един доставчик.

По този начин България ще има достъп до втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където може да получава доставки от Израел, Катар, САЩ, Аржентина“.

Интерконекторът ще има отражение и върху икономическия растеж у нас, отбеляза Александрова.

„Проектът ще осигури работна ръка, производство с добавена стойност. 220 млн. евро за изграждането му също не са малка инвестиция, в него ще участват множество компании“.

Журналистът коментира и 90-дневния срок, чието начало започна вчера, на процедурата за избор на инвеститор на АЕЦ „Белене“.

„Китайските инвеститори са най-амбициозни, Русия също има своя интерес. Този на американците се простира по-скоро до доставката на оборудване и електроника".