Започва предпроектното проучване за газов хъб Балкан

Договор, поставящ началото му, бе подписан днес

15:09 | 15 март 2018
Хранилище "Чирен". Снимка: Булгартрансгаз
Хранилище "Чирен". Снимка: Булгартрансгаз

Държавата дава старт за предпроектното проучване за изграждането на газовия хъб „Балкан“.

„Продължава изпълнението на един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - изграждане на европейския газоразпределителен център "Балкан", който ще спомогне за енергийната сигурност в Югоизточна Европа“, пишат от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

В присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова „Булгартрансгаз“ ЕАД и избраният консорциум подписаха днес (15 март) договора за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб „Балкан“.

Предпроектното проучване ще оцени в детайли търговската и техническата жизнеспособност на проекта, ще определи точния бизнес модел за неговото реализиране, ще даде възможност за финализиране на регулаторната рамка и структура за неговото финансиране. В рамките на проучването ще бъдат анализирани целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде изготвена пътна карта за реализацията на проекта.

Припомняме, че миналата година Европейската комисия одобри финансирането на предпроектно проучване по проекта за газов хъб „Балкан“ в рамките на 920 500 евро (половината от предвидената обща стойност) по Механизма за свързване на Европа. Стойността на подписания днес договор е в общ размер на 2 327 437 лв. След проведена обществена поръчка за изпълнител е избран българо-швейцарският консорциум ДЗЗД „АФ-ЕМГ Консулт“. В срок от 40 календарни дни след подписване на договора, консорциумът ще представи междинен доклад за проведените дейности, а всеобхватното проучване ще бъде изготвено в срок от 110 дни.