Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какво е бъдещето на газовия хъб Балкан

Васил Начев в Клуб Инвестор, 20.01.2018

21:21 | 20 януари 2018
Васил Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдаваме една тенденциозност и последователност по отношение на политическите намерения на България по отношение на газов хъб Балкан. Но зависи от гледната точка, защото ако се гледа само политическото говорене, всичко изглежда лесно и привлекателно. Това каза енергийният експерт Васил Начев в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Но извън този тип говорене всичко изглежда леко странно, защото само преди няколко месеца беше пусната обществена поръчка за препроектно проучване, за да бъде установено доколко ефективно ще бъде един такъв хъб и има ли място за изграждането му. Сега изведнъж премиерът каза, че вече хъбът е факт, предпроектното проучване тепърва предстои". "Подкрепата от ЕС бе ясна - те отпуснаха безвъзмездно за предпроектно проучване 920 хил. евро. Още толкова трябва да отдели и България".

Нямам обяснение защо политиците, включително и Туск, акцентират върху това, заяви гостът.

Защо Борисов намери време да отиде до Баку, за да открие нискобюджетната линия София-Баку? Доколко реализацията на този газов хъб "Балкан" е пряко свързан с азерския газ? Защо се измества датата на доставка на първия азерски газ в България? Какви са притесненията на Русия?