В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Последните икономически данни от Германия не носят оптимизъм

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 23.05.2019

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-рано днес бяха обявени редица данни за икономиката на Германия, като основната тенденция остава слаба, а очакванията са спадът в индустриалното производство да се засили. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Денят започна с финалното четене на данните за ръста на германския брутен вътрешен продукт за първото тримесечие, който е в размер на 0,4%. Причините за него са основно вътрешното потребление и строителния сектор“.

Част от останалите данни, които станаха ясни днес, са индексите на мениджърите по поръчките за сектора на услугите и промишлеността, които за пореден месец се влошават, посочи Иванова.

„Бизнес климатът в Германия се намира на над 4-годишно дъно. Идентични данни излязоха и за еврозоната, като за тях най-голямо влияние има именно германската икономика“.

Всички данни сочат, че индустриалното производство наистина много трудно ще бъде възстановено, коментира редакторът.

Другият голям проблем е влошаването на бизнес климата. Това е индикация, че и в следващите няколко месеца едва ли ще виждаме подобрение в показателите на най-голямата европейска икономика“.

По оценки на Германската централна банка ефектите от фискалните стимули вече се изчерпват, каза още Иванова.

Това означава, че ръстът на индивидуалното потребление ще има еднократен ефект и по-скоро се очаква влошаване на данните при положение, че нямаме индикации за решаване на търговския конфликт между САЩ и Китай, не е ясно какво ще стане с Brexit във Великобритания“.

Гостът отбеляза, че в началото на юни предстои заседание на Европейската централна банка, което би трябвало да даде индикации за евентуалното въвеждане на нови икономически стимули, както и да стане ясно дали банкерите ще преразгледат икономическите си прогнози за 2019 г. 

Очаквайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от В развитие