В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ефектът от изборната победа на социалистите в Испания

Марк Гинджоан, изследовател в Департамента по Политически науки и Публично право в Автономния университет в Барселона, В развитие, 01.05.2019

Крайно лявата и популистка партия „Подемос“ не се представи особено добре, но осъзна, че заедно с другите леви партии предотврати победата на десните формации. „Подемос“ ще е фракция, която ще подкрепя правителството. Това каза Марк Гинджоан, изследовател в Департамента по Политически науки и Публично право в Автономния университет в Барселона, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Той не очаква да има големи промени по отношение на икономическите политики.

"В Испания все още има висока безработица. Вероятно ще видим силна социална политика. Страната има нужда от промени. Социалните проблеми и въпросът за Каталуния не бяха обсъдени по време на предизборната кампания".

Имаше партии, които обещаваха автономия за Каталунския регион. Президентът предприе мерки, като закри Каталунската национална телевизия. Но това доведе до висока избирателна активност в Каталуния, разказа Гинджоан.

Народната партия, която е оглавявана от Пабло Касадо, не е достигнала дъното, смята Гинджоан.

„Показателно е, че партията на Касадо не беше задмината от либералната формация „Гражданите“. Не мисля, че през следващите 5-10 години „Гражданите“ ще спечелят по-голяма избирателна подкрепа от Народната партия".

Десният завой на оглавяваната от Касадо партия е повлиян от „Гражданите“ и другите крайно десни партии, заяви той. Според него Касадо не е достатъчно умерен в позициите си.

Гостът говори и за възхода на крайно дясната партия „Вокс“.

„Вокс" се представи добре, но записа по-слаби резултати спрямо предварителните прогнози. Партията има много тесни връзки с бившия режим на Франко, който управляваше в продължение на 40 години“.

Във видео материала вижте целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие