В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Премахването на високите такси за трансграничните плащания в ЕС или елиминирането на един двоен стандарт

Репортаж на Цветан Кръстев, В развитие, 06.03.2019

Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ и ЕНП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта на регламента, който предвижда премахването на високите такси за трансграничните плащания в Европейския съюз (ЕС), е да елиминира двойния стандарт за потребителите във и извън еврозоната и да разреши един ежедневен проблем на българските граждани и малкия и среден бизнес. Това заяви Ева Майдел, евродепутат от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП), в интервю за репортера Цветан Кръстев, излъчено в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"По този начин премахваме един истински двоен стандарт между клиенти, граждани и потребители на страни във и извън еврозоната. Таксите в страните от еврозоната или ги няма, или са изключително ниски. Регламентът приравнява таксите към таксите за вътрешни преводи, които са между 1 и 5 лева“.

Банките ще са длъжни да уеднаквят таксите за трансгранични плащания в евро и за вътрешните плащания, като това би създало условия за по-прозрачни разходи за превалутиране. Според Майдел регулацията би подтикнала банките към иновации, свързани с банковите транзакции.

"Надявам се, че регулацията ще подтикне банковите институции да бъдат по-иновативни в прилагането на технологии, когато се налага да правим банкови транзакции".

По думите ѝ регламентът е пример за реално политическо решение на проблем за българските граждани и малкия и среден бизнес, които ежедневно правят международни преводи.

"Регламентът е конкретен пример за разрешаването на един ежедневен проблем на българските граждани и малкия и среден бизнес. Спестяваме пари на българските граждани, тъй като тези такси са необосновано високи".

Във видео материала може да проследите целия репортаж.

Последни новини
Още от В развитие