Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Япония вижда потенциал за навлизане в Европа чрез България

Проф. Любомир Топалов, преподавател в Университета Мейджи, Токио, Япония, Светът е бизнес, 30.08.2019

Повечето европейски автомобилни концерни, които не са в своите страни, са в Полша, Словакия, Унгария, но не и в България. У нас има свободна ниша и е напълно възможно японските инвеститори да търсят място, от което да стъпят в Европа чрез България. Това каза проф. Любомир Топалов, преподавател в Университета Мейджи, Токио, Япония, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Топалов коментира интересите на Китай и Япония на Балканите и причините именно в региона те да се сблъскват.

„Това, което и двете страни бързат да направят, е да се възползват от факта, че нито Албания, нито Сърбия имат в краткосрочен план възможност да се присъединят към Европейския съюз“.

Идеята на Япония е, че не може да има икономически инвестиции, без да има политическа сигурност, подчерта гостът.

„Инициативата за сътрудничество в Западните Балкани е опит за установяване на политическа сигурност чрез взаимозависимост между икономически и политически процеси“.

Топалов се спря и на процесите на Корейския полуостров. Според него обединение между Северна и Южна Корея почти неизбежно ще премине през гражданска война.

„Гражданска война в самата Северна Корея ще се случи, за да може по някакъв начин сили, които са лоялни на Америка, Китай, Русия или Южна Корея да установят контрол върху ядрените оръжия на страната“.

Ако има държава, която в най-голяма степен има интерес да се постигне стабилност в региона, това е Южна Корея, посочи още той.

Още по темата

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес