Шиндзо Абе иска да завърши мирните преговори с Русия

Проф. Джуня Нишино, преподавател по международни отношения и съвременна корейска политика и директор на академичната програма за корейски изследвания в японския университет Кейо в Токио, Светът е бизнес. 15.10.2018

22:00 | 15 октомври 2018
Проф. Джуня Нишино, преподавател по международни отношения и съвременна корейска политика и директор на академичната програма за корейски изследвания в японския университет Кейо в Токио. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Джуня Нишино, преподавател по международни отношения и съвременна корейска политика и директор на академичната програма за корейски изследвания в японския университет Кейо в Токио. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Събитията на Корейския полуостров се развиват много бързо. Към момента Северна Корея не е предприела конкретни стъпки към ядрено разоръжаване. Това не е правилният момент за Япония да отслаби санкциите срещу Пхенян, като правителството в Токио трябва да продължи да следи ситуацията отблизо. Това каза проф. Джуня Нишино, преподавател по международни отношения и съвременна корейска политика и директор на академичната програма за корейски изследвания в японския университет Кейо в Токио, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

„Ядреното разоръжаване на Северна Корея е трудна и много важна задача. Япония има нужда от засилване на способността за отбрана срещу военните провокации на Пхенян“.

Според Нишино мирът на Корейския полуостров ще окаже положително въздействие върху цяла Източна Азия.

"Подобряване на отношенията между Северна Корея и Южна Корея ще има положително въздействие не само за Япония, но и за Източна Азия. В дългосрочен план мирът на Корейския полуостров ще допринесе за националната сигурност на Япония“.

Японците чувстват военна заплаха от Северна Корея, отбеляза той.

"Голяма част от японските граждани приветстват идеята за разоръжаване на Северна Корея, но в исторически план японското общество е настроено негативно към страната, тъй като много японци пострадаха от отвличания от севернокорейски агенти. Също така Пхенян изстреля на няколко пъти ракети над японска територия". 

Той коментира и отношенията между президентите на САЩ и Северна Корея.

"Отношенията между президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Северна Корея Ким Чен-ун са необичайни и изненадващи. И двамата лидери имат нужда един от друг. Поради това смятам, че те ще се срещнат отново в близко бъдеще".

Американският президент иска да изгради приятелски отношения с Владимир Путин. Двете страни трудно биха постигнали приятелски отношения, тъй като Русия представлява сериозна заплаха пред американските перспективи, обясни университетският преподавател.

Той говори и за териториалния спор между Токио и Москва.

"Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе иска да завърши мирните преговори с Русия преди изтичането на мандата му през 2021 г. Той се е срещал над 20 пъти с Путин. Япония иска да получи независимост над Северните територии. Ако това условие не бъде изпълнено, много трудно може да се стигне до споразумение".

Вече 50 години териториалният спор не може да се разреши, обобщи Нишино.

Целия разговор може да проследите във видео материала.