Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Стара Европа се връща единна

Д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор; Светът е бизнес; 08.07.2019

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Стана прозрачно, че определянето на ключовите фигури в Европа е въпрос на договорка. След тях стана ясно, че стара Европа се върна единна в управлението на Европейския съюз (ЕС). Аз виждам компромис между Испания, Франция, Германия, Белгия. Може би това е консенсус за реформи, който не всеки от старите лидери би могъл да поеме. Това коментира по темата за преговорите за европейските ръководни постове в ЕС д-р Георги Проданов, политолог, международен анализатор; в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Урсула фон дер Лайен е човек, който идва, за да "свърши работа", твърди д-р Проданов.

"Източна Европа и вишеградската група направиха всичко, за да покажат, че предпочитат да са брокери вместо лидери. И в тази ситуация резултатът бе брокерски, а брокерите невинаги печелят. Хубавото е, че Източна и Централна Европа нямат какво да загубят".

Голямото очакване е какво ще се случи във Великобритания, отбеляза гостът. "Може би това ще бъде ключовият момент, в който ЕС ще може да се освободи от страха, че може да се разпадне и че някой може да си тръгне от него без големи последствия. Излизането на Великобритания ще бъде сигнал, че ЕС е преживял момента на зависимост от отделните си членове и настроения по отношение на Великобритания. Това ще е знак за централизация на начина на развитие. Федерализация е една доста по-рационална позиция, отколкото Европа на нациите", добави още той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес