Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Преди изборите: Измести ли се акцентът на европейския дебат?

Стойчо Стойчев, политолог, Светът е бизнес, 16.05.2019

Европейският дневен ред вече е доста изместен, той не се движи само по оста „ляво-дясно“. В последните години евроскептичните партии засилиха влиянието си в своите общества. Към момента това е по-скоро на дневен ред. Кандидатите за председател на Европейската комисия обаче на големите европейски семейства сякаш не обръщат внимание на проблема. Това каза Стойчо Стойчев, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Много скоро след изборите кандидатите за председатели на ЕК ще си дадат сметка за нагласите в Европейския парламент и може би ще преосмислят реториката си, за да се води дебат по съществените проблеми, смята Стойчев.

Несериозно е, когато в част от държавите се поставя въпрос изобщо за съществуването на Европейския съюз, на европейско ниво да се коментира въвеждането на общоевропейска заплата например“.

Още по темата

Още по темата

Политологът подчерта, че изборът за заместник на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер ще се направи на базата на динамични дипломатически ходове и преговори, чрез които да се постигнат максимално устойчиви компромисни решения за всички държави.

За момента няма кандидат, които да постави ЕС равностойно на масата на преговори със САЩ, Китай или Русия“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес