Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Преди европейските избори: Вече сме имали националистическа Европа и тя беше трагедия

Александър Йорданов, дипломат, Светът е бизнес, 21.03.2019

Александър Йорданов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Александър Йорданов, дипломат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Понятието „националистическа солидарност“ не съществува – няма вариант, в който чужд за България национализъм да се окаже загрижен за нас. Това каза Александър Йорданов, дипломат, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Йорданов посочи, че множество политици отдават нарастващия национализъм в рамките на Европейския съюз (ЕС) на мигрантската вълна и бежанската криза от 2015 г.

Това виждане е само на върха на айсберга. Под него е желанието Европа да се превърне в подобие на тази от 20-ти век, когато всички държави бяха националистически и правеха съюзи помежду си. Те обаче доведоха света до две световни войни... В националистическа Европа вече е живяно и тя неслучайно беше трагедия“.

Според Йорданов замразяването на членството „Фидес“ - партията на унгарския премиер Виктор Орбан, в Европейската народна партия (ЕНП) е сигнал, че по темата се търси най-доброто решение, което да е в интерес и на гражданите на Европа.

ЕНП се стреми да не загуби нито една партия от своето семейство и нито един глас, защото Европа се намира на прага на избор накъде ще върви Европейският съюз – ще бъде ли по-обединен, по-силен, по-социален и по-демократичен или ще отива към разпадане и вътрешна конфронтация между държавите“.

Още по темата

Гостът коментира и идеята за създаване на обща европейска армия на френския президент Еманюел Макрон.

ЕС е изключителен икономически фактор в света, целта е зад този фактор да има и обединени въоръжени сили. Те задължително трябва да бъдат в рамките на НАТО, защото именно Алиансът е гаранцията за сигурността на нашия свят“.

Според Йорданов достойното 15-годишно членство на България в НАТО в много отношения „остава само на думи“.

Изпуснахме възможността да засилим отбранителните възможности на страната, да модернизираме армията... Още повече – продължаваме да имаме политици, които говорят за нас и НАТО като две различни неща... Ние не сме партньори на НАТО, ние сме НАТО“.

Очаквайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес