Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Победители в спора за името на Македония няма

Николай Костов, журналист, Светът е бизнес, 13.06.2018

Няма победители при решаването на спора за името на Македония. Това каза журналистът Николай Костов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Балканите отново пишат история. Не смятам обаче, че има победители в този спор за името на Македония. Макар, че и двете страни са относително удовлетворени, що се отнася до исканията им, ако се съди по споразумението, тъй като то не е все още окончателно дооформено. Предстои то да бъде прецизирано. Има един преходен период, в който то ще трябва да се доработи“.

По думите на събеседника споразумението е прието от македонското общество по-скоро с облекчение, отколкото с въодушевление. Няма и дипломатическа победа за някоя от страните.

„Това е една взаимна победа, но по-важното е, че надделя волята. За първи път в лицето на двамата премиери Заев и Ципрас се намериха хора, които поеха този ангажимент и имаха куража да започнат преговори и да преодолеят съпротивлението, което се беше наслоило и особено настроенията сред хората на двете страни. Не бива да забравяме, че тези настроения, с подновяването на преговорния процес, бяха подстрекавани и инспирирани“.

Възниква въпросът дали споразумението ще мине през парламентите на двете страни.

„В гръцкия парламент съществуват настроения и противопоставяне от страна на малкия коалиционен партньор в правителството на Ципрас – това е партията „Независима Гърция“. Те казаха, че няма да подкрепят наименование, което съдържа думата „Македония“. Мисля, че ще има известни сътресения. Те са доста непостоянни. Самият лидер Панос Каменос каза, че всеки, който гласува за това нещо ще бъде изключен от партията. Но те по-скоро са склонни да останат в коалицията“.

Това ще отприщи нова вълна от крайните антисистемни елементи в Гърция, които ще се опитат да предприемат реванш спрямо Ципрас за загубата на изборите през 2015 г., добави Николай Костов.

„Не е изключено Ципрас да изненада с предсрочен вот. Неговият мандат изтича догодина, но някои прогнозират, че може да се случи до края на тази година. Възможно е той да направи така, че да се възползва от дипломатическия успех и да поиска избори още септември-октомври“.

В случай, че се появи нова управляваща сила в Гърция, шансовете тя да поиска да преразгледа договора с Македония са налице, но влияят и други фактори:

„Не бива да забравяме, че споразумението е с много обвързаности – участва европейският фактор, американският фактор. То не е само между Скопие и Атина, а е с основната воля на Вашингтон и Брюксел и на всички основни играчи, без които не можеше да се намери такова решение“.

Във видеото с разговора с Николай Костов може да видите откъс от интервюто с Владимир Глигоров по темата.

Последни новини
Още от Светът е бизнес