Австрия и Италия отслабват мерките срещу коронавируса и отварят някои магазини

Хиляди магазини в Австрия отворят отново, но ще са длъжни да спазват правилата за социална дистанция

Рим, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Рим, Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Австрийското правителство отслаби мерките за ограничаването на разпространението на коронавируса и хиляди магазини в страната отвориха отново. Градински центрове, магазини за домашни потреби и малки магазини в страната сега могат да се отворят, но спазвайки строгите правила за социално дистанциране.

В Италия, където над 20 000 души починаха заради пандемията, на ограничен брой магазини и предприятия също е разрешено да отворят отново.

Някои от най-тежко засегнатите региони в Италия решиха обаче все още да не отслабват ограничителните мерки. Към момента Ломбардия и други региони в Северна Италия предпочитат да се придържат към мерките.

След като не работеха в продължение на пет седмици сега магазините, продаващи книги, канцеларски материали и дрехи за бебета и малки деца, могат да отворят отново вратите си, но със строги правила относно броя на клиентите и хигиената.

Европейската комисия призова държавите от ЕС да се координират помежду си, за да облекчат постепенно мерките.

Испания разреши на някои бизнеси също да заработят, а Дания отваря училищата за по-малките деца. Полша заяви, че постепенно ще започне да премахва ограниченията си от неделя, като вероятно ще започне с магазините.

Испания отчете най-ниското си увеличение на заразените от 20 март насам във вторник. Наблюдава се наратване с 1,8% спрямо понеделник до 3045. Броят на смъртните случаи е нараснал с 567 на 18 056.

Президентът  на Франция Еманюел Макрон удължи ограничителните мерки в страната с още четири седмици до 11 май.

Още по темата

Австрия бе една от първите държави в Европа, която последва примера на съседна Италия и въведе строги мерки срещу разпространението на коронавируса преди месец. Австрийското правителство обяви, че е успяло да забави ръста на нови случаи с коронавирус. Към момента в страната има близо 14 хил. потвърдени случая, от които 368 са починали.

Преди седмица австрийският канцлер Себастиан Курц представи план за поетапното премахване на ограниченията. В отворено писмо до нацията Курц отбелязва, че иска страната да излезе възможно най-скоро от тази криза и че ще се бори за запазването на заетостта.

Предвижда се по-големите магазини и търговските центрове да отворят от 1 май, докато ресторантите и хотелите вероятно ще заработят от средата на май, ако ситуацията го позволява.

 

Последни новини
Още от Новини