България е готова да удвои субсидиите за завода на Volkswagen

Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 млн. евро, заяви Росен Плевнелиев

Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg Снимка: Dominic Verhulst/Bloomberg

Перспективата германският автомобилен концерн Volkswagen да построи новия си завод в Турция се изпарява с всеки изминат ден. Причината за това е военната офанзива в съседна Сирия.

„Картините, които виждаме от Северна Сирия, са ужасяващи", заяви премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (SPD), който е член на  борда на VW. И заплаши: „Не мога да си представя, че при тези условия Volkswagen ще се ангажира в Турция с инвестиция за милиард евро“.

Долната Саксония, управлявана от SPD и CDU, е вторият по големина акционер на Volkswagen и играе ключова роля в надзорния съвет.

Още по темата

От колебанието в централата на VW във Волфсбург може да се възползва отново една държава, която се конкурира с Турция за желаната инвестиция на Volkswagen: България. Местоположение в близост до столицата София беше единственото, което все още остана в надпреварата освен турската Маниса.

Нарастващата критика от страна на европейските, както и на американските политици срещу Анкара дава козове в ръцете на България. За да осигури договора за новия завод, страната е готова да удвои субсидиите, които предлага, пише в ексклузивен материал във вторник вечер германският всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Намерихме начин да предложим на Volkswagen Group вместо 135 млн. евро 250 до 260 млн. евро", заяви бившият държавен глава Росен Пленелиев пред F.A.Z. В момента Плевнелиев е председател на Автомобилен клъстер България и лобира активно в полза на страната си.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини