ЕК блокира сливането Alstom-Siemens

Франция и Германия искат промяна в правилата за конкуренцията в ЕС

Високоскоростен влак Alstom Pendolino, в ляво и високоскоростен влак Siemens Velaro, в дясно, по време на InnoTrans в Берлин, Германия. 18 септември 2018. Photographer: Jochen Eckel/Bloomberg Високоскоростен влак Alstom Pendolino, в ляво и високоскоростен влак Siemens Velaro, в дясно, по време на InnoTrans в Берлин, Германия. 18 септември 2018. Photographer: Jochen Eckel/Bloomberg

Антитръстовият орган на ЕС не разреши обединението на френската и германската компания в нов европейски жл гигант, защото компаниите не приеха да продадат достатъчно активи, за да изпълнят изискванията, каза комисар Маргарет Вестагер.

Според нея няма опасност от навлизането на компании от Азия в индустрията, защото „китайците не са никъде” и „буквално нямат присъствие тук”.

Решението е победа за комисар Вестагер, която бе под натиска на Франция и Германия, които искаха да се създаде европейски жп превозвач, който да може да устои на конкуренцията от Китай. Плановете за обединението бяха обявени през септември 2017 и биха създали компания с 15 млрд евро приходи.

„Не бива да сме политически”, каза Вестагер в Брюксел.

Директорът на Siemens Джо Кесер каза, че решението показва нуждата от промяна в системата в ЕС.

Директорът на Alstom Анри-Пупар-Лафарж каза, че „каквото и да бяхме предложили, отговорът щеше да е негативен”.

Министърът на финансите на Франция Брюно Льомер и министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер, които лобираха за сделката, казаха, че ще работят за промяна в европейските правила за защита на конкуренцията и индустриалната политика.

Канадският производител на влакове Bombardier изрази задоволство от блокирането на сделката, „която би се отразила сериозно на здравето и конкуренцията в целия европейски жп пазар”.

Чуйте какво каза Вестагер след решението за ветото на сделката.

 

Последни новини
Още от Новини