Ще успее ли Ренци да промени конституцията на Италия

Шансът за ранни избори през юни се увеличава

Матео Ренци. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Матео Ренци. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Желанието на бившия министър председател на Италия Матео Ренци за по-ранни избори може да получи подкрепата на конституционния съд. Предложението на Ренци е в долната камара на италианския парламент най-голямата партия да получава мнозинство. Във вторник съдът ще прецени дали ще бъдат наложени корекции на реформата, пише Bloomberg.

Ако корекциите, наложени от съда, не са големи, премиерът Паоло Джентолини, който е симпатизант на Ренци, ще може да прокара промените през парламента навреме за юнските избори. Но ако корекциите са съществени, ще му отнеме повече време да събере подкрепата на другите партии, оставяйки гласоподавателите да чакат до изборите през есента или дори до догодина.

В изказването си пред медиите Джентолини каза, че вярва, че може да се постигне споразумение за промяна в електоралния закон до изборите през лятото. Преди да се правят промени по гласоподавателната система, трябва да се вземе предвид докладът, който съдът ще изготви през февруари.

Джентолини наследява длъжността, след като Ренци подаде оставка, заради загубата си в референдум за властването над функциите на Сената.

Президентът на Италия Серджо Матарела каза, че всички противоречия със сегашната система за избиране на сенатори трябва да бъдат изгладени преди да свика нови избори.

Правителството на Италия се притеснява, че популисткото движение „5 звезди“ може да спечели изборите и с това да инициира референдум за или против участието на Италия в еврозоната.

Италианската електорална система дава допълнителни места в парламента на спечелилата партия, като по този начин автоматично ѝ се дава мнозинство. Проблемът от предложената реформа на Ренци е загубата на политическа стабилност, когато горната и долната камара се управляват от различно мнозинство.

Очакванията на Лоренцо Кодоньо, създател на LC Macro Advisers Ltd., са за леки промени в реформата от страна на съда и за по-вероятни избори през юни.

Последни новини
Още от Новини