Европейските банки имат различни виждания за развитие на икономиката и лошите кредити

UniCredit е с най-мрачни очаквания за икономиката на еврозоната

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Най-големите европейски банки имат различни виждания за това какви ще са ефектите върху икономиката вследствие на коронавируса, както и различни очаквания за това каква част от кредитите ще бъдат лоши, пише Bloomberg.  

Среднай-големите банки на континента Deutsche Bank и френската Societe Generale дадоха най-оптимистичните оценки за икономиката на еврозоната, докато UniCredit в Италия е най-песимистична.  

Банките също заделят различни количества провизии за бъдещи лоши кредити, което предполага, че инвеститорите може да се сблъскат с по-ниска доходност, ако икономическите прогнози се окажат твърде оптимистични.  

Светът е на прага на най-дълбоката си рецесия в историята тъй като усилията за борба с вируса затварят големи части от икономиката. Европейската централна банка насърчи кредиторите да избегнат рязък скок на прозизиите, които биха могли да задушат кредитирането, когато компаниите най-много се нуждаят от него. Това показва колко зависим е регионът от банковите заеми и колко слаби са финансовите институции след години на отрицателни лихви и частично намаляване на разходите.  

Още по темата

Италия е в епицентъра на кризата и това си проличава, когато главният изпълнителен директор на UniCredit Жан Пиер Мустие говори за „икономически бедствия“ както за физически лица, така и за компании. Това се отразява и на перспективите на банката за еврозоната, както и на нейните провизии, които са сред най-високите в региона.   

Италианските кредитори са по-песимистични по отношение на икономиката тази година от Международния валутен фонд. Intesa Sanpaolo, най-голямата банка в Италия, очаква туристическата, хотелиерската и транспортната индустрия в страната да бъдат „засегнати масово“.  

Според изпълнителния директор на Intesa Карло Месина финансовата издръжливост на италианските компании и семейства, заедно с правителствените мерки за подпомагане на икономиката, също трябва да доведе до по-голямо възстановяване, отколкото МВФ очаква. 

Deutsche Bank ограничи сумата, която задели за съмнителни заеми, като се вслуша в съветите на ЕЦБ да гледа по-дългосрочно на възстановяването, каза главният финансов директор на банката Джеймс фон Молтке.   

Банката освен това похвали кредитополучатели, че успяват да се справят в сегашната ситуация, като отбеляза, че германските й клиенти се възползват от един от най-големите мерки за подкрепа в света.  

Въпреки това анализаторите от Berenberg казват, че Deutsche Bank използва остарели и прекалено оптимистични предположения за икономиката. Bundesbank очаква, че банките ще отчитат повече провизии за лоши кредити, започвайки от третото тримесечие.  

Последни новини
Още от Новини от света