Потреблението на електричество в Италия се увеличава след облекчаването на мерките

Данните от европейската държава дават надежда, че икономическото възстановяване вече е започнало

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Потреблението на електричество се увеличава в Италия в понеделник, след като част от рестрикциите за овладяване на коронавирусната пандемия бяха отменени в страната, съобщава Bloomberg. Нарастващото търсене е сигнал, че икономическото възстановяване може би вече започва.

Въпреки че потреблението нараства във Франция и Великобритания и остава стабилно в Германия и Испания спрямо предишната седмица, не е ясно колко бързо ще се възстанови търсенето и дали ще достигне скоро предкризисните нива на фона на задаващата се рецесия.

“Големите държави по света гарантират, че основните индустрии и фабрики ще могат да възобновят дейност”, посочва Сомик Дас, анализатор на GlobalData. Според него това ще доведе до устойчив “постепенен ръст на търсенето и цените на електроенергията ще започнат бавно и стабилно да се повишават в бъдеще”.

Потреблението на електричество се понижи с 20% на годишна база в части от Европа, след като правителствата затвориха компании и оставиха хората по домовете им в опит да овладеят разпространението на коронавируса. Не само търговците на електроенергия следят как се движи търсенето - то може да бъде използвано като показател за икономическия растеж и щетите, до които блокадите са довели.

Италия

Използването на електричество в Италия се повиши спрямо предходната седмица, след като първоначалният епицентър на коронавирусната пандемия в Европа премина към облекчаване на някои от въдените мерки срещу заразата. Рим позволи на компаниите от строителния и производствения сектор да възобновят дейност от понеделник, а на ресторантите беше разрешено да започнат да изпълняват част от услугите си. 

Последни новини
Още от Новини от света