Ердоган - между борбата с коронавируса и войната с опозицията

Овладяването на пандемията в Турция е допълнително затруднено заради политическото напрежение в страната

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Отговорът на Турция срещу разпространението на коронавируса изглеждаше на място, докато политическите разногласия не взеха превес в решенията на страната, пише Politico.

Правителството на президента Реджеп Ердоган действа бързо и затвори границите на Турция, ресторантите и училищата, след като заразата започна да се разпространява извън Китай. През последните седмици обаче подходът на Ердоган се променя, докато той се опитва да балансира в борбата срещу Covid-19 и популярността, която междувременно политическите му опоненти трупат. 

Тази стратегия доведе до хаос по-рано този месец, когато правителството, след като отказа призивите за блокада от популярни опозиционни фигури, обяви полицейски час за уикенда в някои части на страната - само 2 часа преди мярката да влезе в сила.

Неочакваната стъпка накара хиляди души да излязат по улиците, които преди това оставаха празни, за да се запасят с храна, докато магазините са все още отворени. Кадри на хора, редящи се на опашки и влизащи във вече препълнените магазини заляха социалните мрежи малко по-късно.

Мнозина се притесняват, че така мерките за социална дистанция, въведени за последните няколко седмици, са се оказали напразни. Според тях политическата игра на Ердоган в търсенето на печеливш отговор срещу коронавирусната криза ще продължи.

“Нашата страна се надява да се отърве не само от коронавируса, но и от медийните и политически вируси”, заяви наскоро Ердоган.

Ердоган срещу кметовете

Първият случай на заразен с коронавирус в Турция беше установен на 11-ти март. Оттогава насам броят на новозаразените се увеличава, като в понеделник страната съобщи за почти 100 хиляди случая на заболели и 2140 жертви на болестта.

По-голямата част от заразените са в Истанбул - икономическият и културен център на страната, следван от Измир и столицата Анкара.

Това поставя Ердоган пред известна дилема, тъй като затварянето на тези райони ще има огромна икономическа цена във времена, в които икономиката на Турция все още се възстановява от валутната криза от 2018 г.

Още по темата

Просперитетът отдавна е водещо обещание на Ердоган и остава ключов за неговата популярност. Освен постигането му обаче, президентът е изправен пред второ, по-ново предизвикателство: оправомощената опозиция.

Истанбул и Анкара се управляват от Републиканската народна партия от миналото лято, когато тя спечели контрола над двата града срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган. Оттогава кметът на Истанбул Екрем Имамоглу се изявява като главен съперник на президента.

Имайки предвид, че Истанбул е най-засегнат от разпространението на коронавируса, Имамоглу поведе призивите за национална блокада за няколко седмици. Когато този уикенд отново беше обявен полицейски час, той обяви, че правителството дори не го е информирало.

Турското правителство също се опита да ограничи усилията на опозицията за предоставяне на икономическа помощ за справяне с щетите, причинени от пандемията. Миналата седмица Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Яваш заявиха, че вътрешното министерство е започнало наказателни разследвания срещу тях заради кампании за набиране на средства в борбата срещу коронавируса.

Турското правителство обяви финансирането на Истанбул и Анкара - насочено в подкрепа на безработни граждани и уязвими групи - за незаконно, малко след като Ердоган започна своя кампания за набиране на средства. Тогава министерството на вътрешните работи замрази банковите сметки на опозицията.

„Изглежда, че намерението на правителството не е да се бори срещу пандемията, а да се бори срещу услугите, предоставяни от общините на Републиканската народна партия“, заяви нейният говорител Фаик Йозтрак в понеделник.

Последни новини
Още от Новини от света