Работните места в САЩ се топят заради коронакризата

Американският пазар на труда може да пострада допълнително, сочи ново проучване

Снимка: George Etheredge Снимка: George Etheredge

Загубите на работни места в САЩ заради коронавируса са напът да се увеличат, сочи изследване на PricewaterhouseCoopers, цитирано от Bloomberg.

В проучването, в което са взели участие над 300 финансови директори на компании в САЩ, 26% от допитаните посочват, че очакват съкращения заради икономическото отражение на коронавируса. Това е ръст спрямо 16-те процента, отчетени миналата седмица, когато PwC зададе въпросите на директори в Мексико и САЩ.

Според изследването 36% от директорите на индустриални компании предвиждат съкращаване на работни места, в сравнение с 30% от директорите на потребителски компании. 13% от ръководителите на компании, предоставящи финансови услуги, виждат съкращенията като начин за намаляване на разходите.

Още по темата

Икономисти очакват САЩ да претърпят най-голямото досега свиване през текущото тримесечие, а равнището на безработица да се покачи до рекордни нива, достигнати след периода на Голямата депресия.

След години на стабилно създаване на нови работни места, което тласна безработицата до ниво от 3.5%, сега се очаква тя да достигне пик през второто тримесечие и след това да спада постепенно. Очакванията са безработицата в САЩ през последните три месеца на 2020 г. да е 8.1%, а през 2022 г. – 5.4%.

Последни новини
Още от Новини от света