ООН отново призовава за прекратяване на огъня в Йемен

Конфликтът между водената от Саудитска Арабия военна коалиция и подкрепяните от Иран бунтовници хути продължава вече пет години

Снимка: Glen Carey/Bloomberg Снимка: Glen Carey/Bloomberg

Организацията на обединените нации (ООН) представи нови предложения за общонационално прекратяване на огъня в Йемен. Мартин Грифитс, специален представител на ООН в Йемен, призова двете страни в конфликта незабавно да приемат споразуменията и да стартират преговори. Конфликтът между водената от Саудитска Арабия военна коалиция и подкрепяните от Иран бунтовници хути продължава вече пет години, пише Die Zeit.

Военната коалиция обяви двуседмично прекратяване на огъня в четвъртък заради коронавирусната пандемия. Хутите отхвърлиха обявяването на примирие с мотива, че е "политическа маневра". Коалицията не е спряла своите въздушни удари, заяви говорителят на хутите Мохамед Абделсалам пред Ал-Джазира.

Още по темата

Войната в Йемен между подкрепяните от военната коалиция войски на президента Абед Рабо Мансур Хади и хутите, зад които стои Иран продължава от 2015. Десетки хиляди хора са убити в рамките на конфликта, който ООН определя като най-сериозната хуманитарна криза в света.

Последни новини
Още от Новини от света