В Монако се забърква екологична морска бъркотия на стойност 2 млрд. евро

Твърди се, че строителството в морето струва два милиарда евро

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Морският биолог Филип Борнънс търси правилните думи. Той се опитва да представи бетонния бряг край Монако като екоприемлив. Княжеството в момента запълва шест хектара земя. Стотици хиляди тона бетон са постаментът за нов луксозен квартал. Борнънс трябва да спаси животни и растения от бетона. "Това не е лесна задача", казва той.

Монако има проблем: това е най-малката държава след Ватикана. Въпреки това все повече хора искат да дойдат в страната, за да паркират парите си тук без данъци. Ето защо в последните няколко години е направено място за тридесететажни високи сгради, пише Die Zeit.

Въпреки това принц Алберт поддържа зелен имидж. Той организира международни конференции на морски теми, като например през 2018 г. на тема „Кораловите рифове и тяхната защита“. Според уебсайта фондацията на Алберт се ангажира да обяви морските региони за защитени зони, но те са далеч - в Арктика или в Камбоджа.

В Монако екологичната съвест е била изпреварена от цените на недвижимите имоти от около 50 000 евро на квадратен метър. „В началото принцът искаше проект без последствия за околната среда“, казва Борнънс, обяснявайки му, че в такъв случай трябва да отмени проекта.

Проектът, разбира се, не е бил отменен. Борнънс обаче трябва да гарантира, че всички морски животни и растения са преместени от строителната площадка до недосегаеми зони в Средиземноморието. 

Твърди се, че строителството в морето струва два милиарда евро. Преди година и половина в морето е излят първият бетонен пилон, тежащ 10 тона при височина 27 метра. Той е изграден за девет дни в специално изградена фабрика в Марсилия в разстояние от 200 километра. Междувременно във водата са поставени още 18 пилона.

Фундаментът е изграден с танкери и водни кранове с размера на петролни платформи. 400 000 тона пясък са били докарани от Пьомбино, Италия, на 400 километра, и 300 000 тона от Марсилия. Морето е било разкъсано на район с площта на три футболни игрища.

Премиерът на Монако Серж Тел внесе успокои с думите: „Ние направихме всичко, за да засегнем живите организми възможно най-малко“. Това е било и желанието на принца. Затова той ангажира редица хора, които трябва да придадат зелен имидж на този голям проект. Като Филип Борнънс, който работи в Бретан и сега редовно лети до Монако.

„Открихме три защитени вида“, казва Борнънс и посочва къде днес може да се види само огледално гладка бетонна повърхност. Той и неговите колеги са се погрижили да гарантират, че осем скални блокове с червени водорасли, 500 квадратни метра водорасли и 147 двучерупчести мекотели са преместени на друго място. Машина, която пренася големи дървета, се е оказала подходяща за това.

19-те бетонни пилона са имали допълнителна грапава повърхност, така че морските животни и растения да се прикрепят там. Видеокамери от околните високи сгради и под вода наблюдават строителната площадка. Плаващите бариери са проектирани да предотвратяват образуването на турбуленция и това водата да стане мътна. „Това е най-големият проект в живота ми“, казва Борнънс, без обаче да изглежда щастлив от факта.

Досега не е имало протести срещу проекта за милиарди долари в Княжеството. Няма апел на независима природозащитна организация, активисти не са окупирали строителната площадка .

Дори международните екологични организации липсват в случая: Нито Greenpeace, нито Fondation Nature et Environment (FNE), не искат или не могат да коментират строежа. Единствено екологичната група Aspona публично разкритикува проекта.

 

Последни новини
Още от Новини от света