Бил Гейтс инвестира в по-устойчивото производство на литий

Металът е жизненоважен компонент от батериите за електромобили

Основателят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Takaaki Iwabu Основателят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Takaaki Iwabu

Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс и фондът The Engine на MIT ще инвестират 20 млн. долара в Lilac Solutions – американски стартъп, целящ производство на литий, за което се изисква по-малко вода и е по-устойчиво, съобщава Bloomberg.

Литиево-йонните батерии се превръщат в решение на фона на глобалния стремеж за намаляване на въглеродните емисии, превръщайки се в ключов компонент за задвижването на електрическите автомобили и съхранението на възобновяема енергия. За момента има достатъчно литий, който да задоволи настоящото търсене, но BloombergNEF очаква недостиг на метала до 2023 г. заради по-широката му употреба.

BNEF оценява, че за производството на всеки тон литий са необходими 70 хил. литра вода. Процесът обаче е затруднен от факта, че множеството мини, които добиват метала, се намират в региони, които вече изпитват затруднения с недостига на вода.

Lilac Solutions, базиран в Калифорния, е един от надеждните стартъпи, чиито технологии позволяват драстично да се намали употребата на вода, капиталовите разходи и по този начин производството на литий да се направи по-ефективно.

Още по темата

Процесът на Lilac също намалява потреблението на енергия, а по този начин и емисиите на парникови газове. Breakthrough Energy Ventures изглежда се насочва към инвестиции в стартъпи, всеки от които е способен да намали емисиите с 500 млн. метрични тона годишно. Инвеститорите във фонда включват Джеф Безос, основателят на Amazon, както и Джак Ма – съоснователят на Alibaba. Майкъл Блумбърг, основател и мажоритарен собственик на Bloomberg LP, също е поддръжник на Breakthrough.

Новият кръг на финансиране ще позволи на Snydacker да създаде производствена линия в Калифорния. Компанията възнамерява да си партнира със съществуващи мини, а не да отваря собствена. Първият проект, използващ технологията на Lilac, ще стартира в Аржентина по-късно тази година в партньорство с минната компания Lake Resources.

Последни новини
Още от Новини от света