След Brexit Тръмп е готов отново да създава геополитически проблеми

Пред търговското споразумение между Кралството и САЩ, което президентът обеща, все още има множество неясноти

Американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън. Снимка: PETER NICHOLLS Американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън. Снимка: PETER NICHOLLS

Американският президент Доналд Тръмп прекара последните четири години давайки непоискани съвети на британските премиери относно най-добрия път за излизане от Европейския съюз (ЕС) и обещавайки голям нов трансатлантически търговски съюз. Сега, когато Brexit вече е факт, Тръмп изпълнява обичайната си роля – тази на причиняващ геополитически проблеми, пише Bloomberg.

Точно когато британският премиер Борис Джонсън искаше да използва преговорите със САЩ като начин да получи предимство в търговските разговори с ЕС, Тръмп даде да се разбере, че вижда сделката с Лондон като начин да засегне блока, който определи като „по-лош от Китай“.

„Тази сделка има потенциал да бъде много по-голяма и изгодна от което и да е споразумение с ЕС“, заяви американският лидер в Twitter през онази нощ през декември, когато Джонсън спечели парламентарните избори във Великобритания, с което се реши съдбата на Brexit.

Още по темата

За хората от обкръжението на Тръмп сделката с Великобритания представлява възможност за засилване на търговските взаимоотношения със страна, която американската администрация и бизнес разглеждат отдавна като портал към Европа.

Това също така е възможност да се отговори на агресивното разширяване на търговските споразумения, които ЕС сключи пред последните години, с които разшири влиянието су върху правилата в търговските взаимоотношения – от вноса на автомобили, вино и сирене до трансфера на данни.

Както Тръмп, така и Джонсън показаха желание за бързо сключване на търговско споразумение. Все още обаче има значително много нерешени въпроси, които правят процеса малко вероятен.

Представители на администрацията на Тръмп сигнализираха през последните месеци, че биха искали да преминат поетапно към преговорите, подобно на тези с Япония и Китай. Това може да позволи бързи победи в области като дигиталната търговия, смятат експерти. Но преговорите с Великобритания също така са първият шанс президентът и неговия екип да изградят търговска сделка от нулата, като според запознати източници политиците са заявили на членовете на Конгреса миналата седмица, че целта им е всеобхватно споразумение с Кралството, а не поетапно такова.

Това може и да са намеренията на Тръмп, но има по-непосредствени въпроси относно границите на неговата власт над Великобритания.

А това беше очевидно, когато правителството на Джонсън миналата седмица обяви, че ще позволи на Huawei достъп до изграждането на 5G мрежите в страната въпреки агресивното лобиране срещу подобен ход от страна на САЩ, според които китайският гигант е заплаха за националната сигурност.

Според някои членове на Конгреса това беше разрушителен удар върху взаимоотношенията между двете страни.

Представители на администрацията на Тръмп обаче бързо се отказаха от заплахите за изолация на Великобритания и преустановяване на съвместните им действия по отношение на разузнаването, като изтъкнаха все пак възможностите за нова търговска сделка.

"Ние възнамеряваме да продължим взаимоотношенията си, които според нас са фантастични днес и ще са дори по-добри в следващите седмици, месеци и години", заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

За някои във Вашингтон именно това беше знак за намаляващото влияние на администрацията на Тръмп върху съдбата на Великобритания след Brexit.

Следващият тест  в отношенията между двете страни вероятно ще бъде свързан с плановете на Великобритания за данък върху цифровите услуги, за които американските политици смятат, че несправедливо би бил насочен към американските технологични гиганти.

При всички случаи е ясно, че Тръмп ще се изправи срещу натиск от страна на Конгреса и бизнес общността за осигуряване на резултати. Особено в отношенията с Великобритания, за която се вижда, че е в уязвима позиция след Brexit.

 

Последни новини
Още от Новини от света