Всичко, което трябва да знаете за банкирането на бъдещето

Финтех компаниите променят банковата индустрия

| Препоръчан материал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Помните ли кога открихте първата си банкова сметка? Най-вероятно сте били с ваш родител в местния банков клон. Всичко е изглеждало професионално – от облеклото на банковите служители до оборудването на офиса. Сигурно са ви дали и лъскав банков химикал, за да се почувствате още по-специално. Но светът се променя.

Банковата революция е вече факт и няма нужда да ходите в местната банка за да отворите сметка, всъщност дори няма нужда да подписвате документи, да чакате на опашки и дори да излизате от вкъщи.

Финтех (финансови технологии) са първия наследник на традиционното банкиране. Използвайки силата на интернет комуникациите, финтех компаниите използват последните открития в технологиите за да предоставят всякакви банкови услуги до едно докосване на пръста на техните клиенти.

Нарастващата популярност на тези нови банкови услуги означава, че конкуренцията е голяма, което само по себе си създава изключително широк избор за клиентите.

Ето и какви са разликите между финтех банкирането и това в местния банков клон:

Кажете довиждане на хартията

 Това е едно от най-големите предимства на финтех компаниите.

Използвайки най-новите технологии, цялата нужна информация е на един клик разстояние и може да се провери за секунди. Освен това, водещи стартъпи, като Monzo например, позволяват да категоризирате различните си видове разходи и да ги систематизирате, а други като Revolut позволяват автоматично да спестявате пари с функция „Трезор“.

С любов към криптовалутите

Дигиталните валути са доста близо до това да променят целия финансов свят. Криптовалути като биткойн вече се използват в много индустрии, от онлайн магазини до онлайн казино зали, поддържащи различни криптовалути. Даже можете да инвестирате в стартъпи, използвайки вашите криптовалути.

Влиянието на криптовалутите вече се усеща толкова силно, че доста важни финансови институции търсят начини да се адаптират. Например доста от големите банки в Канада се опитват да прехвърлят личната банкова информация на своите клиенти към блокчейн технология, разработена от IBМ и SecureKey. Европейските банки пък искат да използват ситуацията като създадат платформа за търговско финансиране.

Криптовалутите всяка година увеличават своята популярност и не изглежда, че този процес е обратим. Вече е въпрос на време да имаме банки, които работят само с криптовалути и са доста по-ефективни по отношение на бързина на обслужване и разходи за поддръжка.

Естествено, доста „силни играчи“ се борят срещу това и процесът най-вероятно ще е доста бавен, но рано или късно криптовалутите или друга блокчейн технология ще се наложи масово.

Можете да персонализирате услугата си

Големия проблем на доста банки е, че не могат да предложат персонализирано обслужване на своите клиенти. Това е разбираемо, защото една банка като HSBC има над 40 милиона клиенти и е икономически неефективно да има личен подход към обслужването на всеки един от тях.

Това е още една област в която финтех компаниите могат да блеснат. Те предлагат доста по персонализирани услуги и пакети, от които клиентите могат да си избират. Клиентите също така, могат да избират как да изглежда техният работен панел и като цяло да получат усещането, че са специални и различни, а не поредният клиент.

В допълнение самото обслужването по стандартните услуги става доста по-ефективно. Няма чакане на опашки, няма звънене на телефони, разрешавате своите проблеми сами, на момента. 

Кредитирането става в пъти по-лесно

Шансовете за получаване на заем с разумна лихва в миналото бяха доста нищожни. А дори и да получите такъв, то трябваше да минете през разточителен процес на кандидатстване, в който трябва буквално да докажете, че заемът, който искате, всъщност не ви трябва. А ако сте малък бизнес или млад човек без големи доходи, то просто забравете за каквито и да е пари.

Финтех компаниите обаче използват тези недостатъци на стандартните банкови институции и привличат милиони малки и средни предприятия, както и млади хора към своите услуги като предлагат по-гъвкави условия и възможности за финансиране. Със сигурност доста от тези отпуснати заеми и предлагани услуги ще се окажат непечеливши в краткосрочен план, но ако финтех компаниите успеят да откраднат клиенти от големите играчи, като Barclays и HSBC, и съберат голяма база от лоялни клиенти, то те могат да намерят начин да ги монетизират в дългосрочен план и да печелят.

Въпрос на култура

Повечето финтех компании стартират от нулата и се състоят от млад и сплотен екип. Това означава, че те по-бързо могат да реагират на промените в икономическия, политическия и културен свят и не са обременени от бавната корпоративна структура на големите банки.

Най-често при тях всеки служител се чувства като част от нещо по-голямо и работи не само за финансови облаги, а за по-висша цел като това да промени финансовия свят. Такъв тип фирмена култура предполага по-голяма мотивация, без да се налага постоянно увеличаване на възнаграждението и по-добра ефективност в днешния динамичен пазар в сравнение със сложната йерархична система на банките, в която различните служители са просто един заменяем елемент от голямата машина. Там единствената цел на служителите е да си вземат възнаграждението и ако могат да изкачат едно стъпало в йерархията. Техните лични цели най-честно не са свързани с целите на организацията.

И това е проблем, който големите банки трябва да разрешат, ако искат да запазят своя статут, защото качествените кадри са това, което прави една организация успешна.

Може ли да има щастливи бракове?

Докато финтех компаниите растат с „луди“ темпове, то двете банкови системи със сигурност могат да съществуват едновременно. Стандартните банки все още държат по-голяма част от клиентите и са доста силно обвързани с различните закони и разпоредби в съответните държави. Също така много голяма част от клиентите не са готови да поверят своите трудно изкарани пари на някакъв стартъп, който не е доказан във времето.

Към това можем да добавим факта, че доста от банките вече са силно дигитализирани като имат банкови приложения, онлайн разплащания, проверка на баланси, съхранение на документи и други екстри, които предлагат финтех фирмите.

Финтех компаниите, от друга страна, не е нужно да са големия враг на банковите институции. По-скоро те вкарват нужната доза конкуренция, за да могат банките да развият своите услуги. Такъв е случаят при щатската банка Bank of America. Те създават асистент с изкуствен интелект наречен Erica. Този онлайн асистент е изключително хуманизиран и се държи като ваш приятел, като ви дава съвети и ви помага, когато търсите специфична информация, свързана с вашите банкови операции. Erica вече има над 6 милиона потребители.

Стартиращите компании са невероятни в разработването на удобни финансови решения, които обаче доста бързо се усвояват от традиционните банки. От своя страна стартъпите са винаги готови да поемат всички хора и фирми, които не са доволни от класическите банкови услуги и да ги направят свои лоялни клиенти.

Едно е сигурно - битката през следващото десетилетие ще бъде ожесточена.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света