Louis Vuitton купува Tiffany за над 16 млрд. долара

Сделката позволява на LVMH да придобие по-голяма част от най-бързо развиващия се луксозен сегмент

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Световният гигант за луксозни стоки LVMH (LVMH Moët Hennessy– Louis Vuitton) купува американската бижутерийна компания Tiffany за над 16 млрд. долара, съобщава BBC.

Сделката позволява на собственика на LVMH милиардерът Бернар Арно да придобие по-голяма част от един от най-бързо развиващите се луксозни сегменти. Милиардерът съобщи, че Tiffany притежава несравнимо наследство, което пасва на останалите марки, които притежава - Louis Vuitton и Bulgari.

Бижутерската компания Tiffany претърпя спад в продажбите, дължащ се на свиване на разходите от страна на туристите, както и на силния американски долар.

Още по темата

Главният магазин на Tiffany се намира на Пето Авеню, в близост до Trump Tower. Компанията добива световна слава, след като бе представена във филма от 1961 г. „Закуска в Tiffany”, с участието на актрисата Одри Хепбърн. Открита през 1837 г. Tiffany дава работа на повече от 14 000 души и управлява над 300 магазина.

Арно проявяваше интерес към бизнеса с бижута, откакто купува марката Bulgari през 2011 г. за 5,2 милиона долара. Придобиването на Tiffany е най-голямата сделка на LVMH.

“Изпитваме огромно уважение и възхищение към Tiffany и възнамеряваме да развием това бижу по същия начин, по който се грижим и за Maisons ”, допълни той.

LVMH има 75 бранда, над 156 хил. служители и мрежа от повече от 4590 магазина. Сред другите марки, собственост на компанията, са Kenzo, Tag Heuer, Dom Pérignon, Moet & Chandon и Christian Dior.

Бернар Арно споделя, че е горд да гледа как Tiffany ще се нареди редом до другите му известни марки и ще продължи да процъфтява през вековете.

Сделката се оценява на 135 долара на акция в брой и е по-висока от първоначалната оферта от 120 долара на акция, което оцени бизнеса на 14,5 млрд. долара.

Според консултантската компания Brain & Co бижутерията е била сред един от най-силно представилите се сегменти в луксозната индустрия за 2018 г., като прогнозите са продажбите в глобален мащаб да нараснат с 7% през тази година.

Това насърчи фирмите да се разширяват в сектора. Като част от стремежа си за придобиване на по-голям дял от американския пазар LVMH отвори завод в Южен Тексас. Той бе открит на официална церемония миналия месец, на която присъстваха Бернар Арно и американският президент Доналд Тръмп, заедно с дъщеря си Иванка.

Последни новини
Още от Новини от света