Модният елит ще сключи пакт за борба с климатичните промени

Около 150 от най-големите производители на обувки и облекла започват обща битка за борба с глобалното затопляне

08:52 | 23 август 2019
До 2050 г. се очаква пактът да допринесе много за околната среда. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
До 2050 г. се очаква пактът да допринесе много за околната среда. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Armani, Chanel, Gucci, H&M, Nike,Calvin Klein, Prada, Burberry, Zara - това са само част от най-популярните модни марки, които планират да сключат общо споразумение, с което да ограничат негативния ефект на текстилната индустрия върху околната среда, предаде Bloomberg.

Новината идва в навечерието на срещата на Г-7 във френския град Биариц този уикенд, където се очаква президентът Емануел Макрон да постави за пореден път важния въпрос с влиянието на човешката дейност върху природата.

Идеята за сключване на пакт в модния бранш е на френския конгломерат Kering съвместно с френското Министерство на околната среда.

Модният бизнес е отговорен за около 8% от въглеродните емисии в световен мащаб, според едно проучване от 2018 г. на Quantis. Боите, които се използват за оцветяване на материите, замърсят водните запаси, а пестицидите за третиране на памука тровят земята и въздуха.

Пактът се очаква да обедини усилията на около 150 от най-големите производители на дрехи и обувки. Те представляват повече от 30% от световното производство в бранша, така че ефектът от общите им усилия несъмнено би бил осезаем.

Част от мерките, предвиждани в пакта, са премахване на нерециклируемитепластмасови изделия, изоставане на найлоновите опаковки и достигане на пълен въглероден неутралитет до 2050 г. До 2030 г. пък би трябвало всички компании да залагат 100-процентово на възобновяеми енергийни източници.

Поставените срокове, обаче, са причина френският конгломерат LVMH да не се включи в подготвяния пакт. Компанията е собственик на марки от ранга на Louis Vuitton, Fendi, Givenchy и Christian Dior.