Семейство Пино деблокира 100 млн евро за Нотр Дам

82-годишният Франсоа Пино е третият по богатство човек във Франция

07:01 | 16 април 2019
Обновен: 08:01 | 16 април 2019
Автор: Иван Николов
Франсоа-Анри Пино, гл. изп. директор на Kering. Париж, 12 февруари 2019. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg
Франсоа-Анри Пино, гл. изп. директор на Kering. Париж, 12 февруари 2019. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Едно от най-състоятелните семейства във Франция, Пино, ще деблокира 100 млн евро чрез инвестиционната си компания Artemis, за да покрие щетите от пожара в Нотр Дам, съобщи АФП, цитирайки Франсоа-Анри Пино.

ДОПЪЛНЕНА с още обявени дарения.

„Трагедията ни засяга всички нас, французи, извън хората, които са свързани с духовните ценности. Пред такава драма всеки би желал да върне възможно най-бързо към живот нашето културно-историческо наследство”, написа президентът на семейния холдинг и групата за луксозни продукти Kering.

„Баща ми, Франсоа Пино и аз решихме да деблокираме веднага по сметка на Artemis 100 млн евро, за да участваме в усилията, които ще са нужни за възстановяването на Нотр Дам”, написа Пино в съобщение.

82-годишният Франсоа Пино е третият по богатство човек във Франция.

Artemis, основана през 1992 г., е управлявана от Франсоа-Анри Пино от 2003. Kering Group притежава Gucci и Yves Saint Laurent.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че ще стартира национална дарителска кампания за построяването отново на катедралата.

Фондацията за културно-историческото наследство на Франция също обяви, че от 16 април започва да набира средства за реставрацията.

В 800-годишната си история катедралата Нотр Дам е претърпявала скъпи и мащабни реставрации за ремонт и възстановяване на най-добрите примери на френската готическа архитектура.

Кулата-стрела, която се срути в пожара на 15 април, бе реставрирана с многомилионна операция, която отстрани щетите, нанесени от дъждовете по дървената конструкция.

В последните години официалните представители на катедралата търсиха допълнително частно финансиране към държавните фондове, които Франция отделя за поддръжката чрез фондацията Приятели на Нотр Дам.

Вижте снимки от пожара.

Кметицата на Париж предлага донорска конференция за Нотр Дам.

Групата LVMH и семейство Арно обявиха дарение от 200 млн евро за реконструкцията на катедралата.

Регионът Ил дьо Франс, в който се намира Париж деблокира 10 млн евро спешна помощ за първоначалните работи по разчистване.

Кметството на Париж деблокира 50 млн евро за Нотр Дам