На фокус: Изненадващо по-голям ръст от очакваното за американската икономика

По-доброто представяне се дължи главно на силните потребителски разходи

Снимка:Bloomberg Снимка:Bloomberg

Американските потребители помогнаха на икономиката на САЩ да се разшири повече от очакваното през третото тримесечие, съобщава Bloomberg. Това успокоява притесненията за по-широко разпространение на забавянето заради отслабване на бизнес инвестициите и несигурността на външните пазари.

БВП на САЩ нараства с 1,9% на годишна база, което е над консенсусната прогноза за повишение с 1,6%. По-доброто представяне се дължи главно на силните потребителски разходи, които представляват и по-голямата част от икономиката. Потребителските разходи са се увеличили с 2,9% при очаквания за скок с 2,6%.

Данните излизат броени часове преди Федералният резерв да направи вероятно третото си за тази година понижение на лихвите. Признаците за стабилизиране са добре дошли за президента Доналд Тръмп, въпреки че търговската война с Китай и забавянето на растежа в световен мащаб оказват натиск върху икономиката.

Още по темата

Международният валутен фонд наскоро намали прогнозата си за растежа в световен мащаб тази година до 3% - най-ниското ниво от финансовата криза. Данните за търговията със стоки от САЩ тази седмица показаха, че износът и вносът са спаднали през септември до най-ниските си нива от повече от година.

От друга страна, производството, което представлява 11% от икономиката, отслабна още повече, като важен показател за сектора достигна 10-годишно дъно.

Междувременно стана ясно, че американските работодатели са добавили 125 хил. работни места през октомври спрямо ревизираните в посока надолу 93 хил. през септември. Данните подчертават как пазарът на труда продължава да расте със стабилни, но умерени темпове.

Последни новини
Още от Новини от света