Въпреки търканията между САЩ и Китай глобалната търговия ще продължи ръста си

Много от икономиките в Азиатско-тихоокеанския регион, Африка и Близкия изток значително са подобрили търговското си представяне

13:45 | 29 октомври 2019
Контейнеровоз навлиза в залива на Токио на фона на град Йокохама, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Контейнеровоз навлиза в залива на Токио на фона на град Йокохама, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Глобалната търговия се разширява по-бавно след световната финансова криза през 2008 г., като търговското напрежение между САЩ и Китай създаде нови несигурности. Тези, които се опасяват, че споровете между двата най-големи износителя в света вещаят края на търговията обаче изпускат по-голямата картина. Търговията е ключов двигател на икономическия растеж, така че трябва да я оправим, пише за Financial Times Жозе Виналс, председател на английската банка Standard Chartered, цитиран от Investor.bg.

Рискът от сътресения в световната търговия е реален - и би бил много вреден за глобалната икономика. Но ако погледнем какво става извън оста Китай-САЩ, има добри новини.

Ново проучване на Standard Chartered, Trade20, показва, че широк кръг от икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион, Африка и Близкия изток значително са подобрили потенциала си за търговски растеж чрез отваряне на пазарите, диверсифициране на износа, усилване на икономическия динамизъм и укрепване на физическата и цифрова инфраструктура.

Подпомогнати от регионални търговски сделки и политики на либерализиране, няколко членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (ASEAN) - Виетнам, Индонезия и Тайланд - постигат силен напредък в отварянето за търговия, както и Индия. Тъй като веригите за доставки през Китай са застрашени, международните компании вече се диверсифицират към тези икономики, което ги прави по-интересни като инвестиционни възможности, експортни пазари и партньори във веригата на доставки.

Разбира се, по-големите икономики имат най-голям търговски потенциал в абсолютно изражение, но по-малките страни могат да си съперничат с тях по отношение на бързината на прогреса и потенциала за растеж на търговията отнесено към размера им. Кот д'Ивоар, Кения и Оман са във възходяща траектория, напредвайки бързо от сравнително ниска начална точка. По-малките страни, като тези, също биха могли да се възползват от диверсифицирането на веригите за доставки от мултинационалните компании

Дори ако САЩ и Китай успеят да постигнат споразумение за нова търговска сделка - която би донесла огромни ползи - натискът за диверсифицирани вериги за доставки ще продължи. Сблъсквайки се с несигурността, много компании ще искат да се защитят от бъдещи прекъсвания на търговията или нови мита, като произвеждат един и същ продукт в повече от една държава.

Въпреки че това първоначално може да предизвика сътресения и да е по-малко ефективно, то ще направи глобалната търговия по-устойчива в дългосрочен план. По-нататъшен растеж на търговията е възможен независимо какво се случва със САЩ и Китай. Повечето държави осъзнават, че търговията е критичен лост за ускоряване на икономическото развитие, увеличаване на конкуренцията и подобряване на производителността. Моделите на търговията ще продължат да стават все по-сложни и диверсифицирани, тъй като новите пазари се утвърждават - по-специално Индия и икономиките от ASEAN.

Друг положителен знак за глобалната търговия е, че се подписват или са в процес на преговори широка гама от нови споразумения за свободна търговия. ЕС е в преговори за множество търговски сделки и наскоро постигна споразумения с Япония, Виетнам и южноамериканския търговски блок Меркосур. Има и няколко регионални пакта в Азия и Африка. Британия след Brexit също ще се опита да договори нови търговски сделки и ще иска да го направи бързо.

Още по темата вижте на Investor.bg.