Търговията на САЩ се свива до едногодишно дъно

Графика на деня за 28 октомври

16:26 | 28 октомври 2019
Вносът и износът на стоки в САЩ отбелязват най-слабото си представяне през септември от над една година насам. Графика: Bloomberg
Вносът и износът на стоки в САЩ отбелязват най-слабото си представяне през септември от над една година насам. Графика: Bloomberg

Вносът и износът на стоки от САЩ се свиват през септември до най-ниските нива от над година насам, сигнализирайки, че търговските войни на президента Доналд Тръмп натежават на икономиката, пише Bloomberg.

Износът на стоки от САЩ се свива с 3% през септември на годишна база до 135,9 млрд. долара – най-ниското ниво от над година и половина насам, докато вносът се свива с 4,6% спрямо миналата година до 206,3 млрд. долара, което е най-слабото му представяне за последните 2 години.

Данните са пореден сигнал, че търговските политики на Тръмп натежават на американските компании, тъй като митата върху китайските стоки промениха веригите на доставка и увеличиха несигурността.

Отделни данни показват, че търговското напрежение между Вашингтон и Пекин намалява бизнес инвестициите в САЩ и забавя темпото на наемане на служители.

Минути след публикуването на данните Тръмп заяви, че САЩ изпреварват графика и първата фаза на търговското споразумение с Китай скоро може да бъде подписана.