Спад на търсенето от чужбина засегна поръчките към заводите в Германия

Понижението през май е от 2,2% спрямо предходния месец

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Поръчките към заводите в Германия отчитат много по-голям спад от очакваното през май в условията на рязко намаляване на търсенето от чужбина - пореден сигнал, че забавянето на световната икономика нанася тежък удар върху най-голямата икономика в еврозоната, съобщава Financial Times.

Заводските поръчки се понижават с 2,2% през май спрямо април, което сериозно се разминава с очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за спад с 0,1%. На годишна база охлаждането в индустрията се усеща дори още повече, като понижението достига 8,6%.

Още по темата

Производственият сектор в Германия е сред най-силно засегнатите от рязкото забавяне на световната търговия заради конфликта между САЩ и Китай. Според икономисти се усеща и негативния ефект от бавния растеж  при някои от основните търговски партньори на Германия.

Поръчките от чужбина през май се свиват с 4,3% спрямо април. От тях поръчките от еврозоната намаляват с по-бавни темпове - с 1,7%, а останалите - с 5,7%. Поръчките от вътрешния пазар обаче се повишават с 0,7%.

Повече по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света