Италианският социалист Давид Сасоли е новият председател на ЕП

Изборът увеличава възможността кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК да получи подкрепата на парламента

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) избра италианския социалист Давид Сасоли за свой председател в следващите две и половина години, съобщава Bloomberg.

Изборът на Сасоли сигнализира, че вероятно ЕП ще подкрепи и кандидатурата на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, тъй като и двете номинации бяха част от едно споразумение, за което правителствените ръководители се договориха във вторник.

„Европа трябва да бъде по-силна“, посочи 63-годишният бивш журналист пред Асамблеята в сряда. „Трябва да останем обединени в нашето разнообразие“, добави той.

Европейските лидери приключиха 3-дневните си преговори в сряда, като ден по-рано номинираха Ван дер Лайен за наследник на Жан-Клод Юнкер в ЕК, а ако ЕП одобри номинацията ѝ, тя ще се превърне в прецедент за институциите на блока, тъй като за пръв път жена ще застане на ръководния пост в Комисията.

Фон дер Лайен ще трябва да спечели подкрепата на мнозинството от 751-членния парламент по време на гласуването на нейната кандидатура в седмицата на 15 юли. Със 151 места фракцията на социалистите може теоретично да отхвърли номинацията ѝ, стига те да убедят достатъчно други групи да ѝ се противопоставят.

Във вторник лидерите на ЕС договориха още номинацията на ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард за гуверньор на Европейската централна банка, председателя на Европейския съвет Доналд Туск да бъде наследен от белгийския премиер Шрал Мишел, а номинацията за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността получи испанецът Жозел Борел.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света