Цените на жилищата във Великобритания със слаб ръст за седми месец поред

Поскъпването е само с 0,5% на годишна база през юни

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Цените на жилищата във Великобритания отново са регистрирали слаб ръст миналия месец, а цените в Лондон и югоизточната част на страната са продължили да намаляват, става ясно от данни на National Building Society, предава Investor.bg.

Жилищата във Великобритания са поскъпнали само с 0,5% на годишна база през юни, което е седми пореден месец на повишение под 1%. За сравнение: през същия период на миналата година ръстът беше от около 2%.

Несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз натежа на жилищния пазар миналата година, особено в Лондон. Въпреки това рекордната заетост и лихвените проценти, които са на най-ниското си ниво в историята, спъват търсенето.

Липсата на яснота около Brexit ще продължи да повлиява негативно на пазара. Потенциални продавачи задържат имотите си в очакване на повече информация във връзка с наближаването на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври. Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън заяви, че страната му ще напусне съюза със или без сделка с ЕС, ако е необходимо.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света