Брюксел въвежда митнически контрол веднага след Brexit без сделка

Търгуващите с Великобритания компании в ЕС трябва да бъдат готови за допълнителни разходи, предупреди еврокомисарят Пиер Московиси

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси заяви, че рискът от Brexit без сделка на 12 април е нараснал и обясни какви са бъдещите планове на блока за митнически проверки, предава Investor.bg.

„Митническият кодекс на ЕС ще бъде приложен за всички стоки, пристигащи от Великобритания“, каза Московиси по време на пресконференция. „Трябва да гарантираме пълното прилагане на Митническия кодекс на ЕС, веднага щом Великобритания напусне“, допълни той.

“Ако се стигне до сценарий без сделка, ще трябва да бъде въведен нов митнически контрол... Това не означава, че систематично ще проверяваме всеки един...ТИР... Ще контролираме (проверяваните) стоки въз основа на анализ на риска“, заяви Московиси.

Той допълни, че компаниите в ЕС, които търгуват с Великобритания, трябва да бъдат готови за допълнителни разходи и бюрокрация, свързани със засилването на митническите проверки, а пътуващите и техният багаж също ще бъдат подложени на повече проверки, отколкото в момента.

Повече за изказването на Московиси и предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света