Пекин остава посветен на собствените си планове

Среща между вицепрезидента Ван Цишан и американският президент Доналд Тръмп е възможната следваща стъпка в търговските преговори

Китайският вицепрезидент  Ван Цишан. Снимка: Justin Chin/Bloomberg Китайският вицепрезидент Ван Цишан. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Вицепрезидентът на Китай Ван Цишан определи съвместната работа като най-добрия избор за Пекин и Вашингтон, изтъквайки отново, че страната му ще остане посветена на собствените си планове, цитира Bloomberg. Изказването на Ван се случва само ден след края на търговските преговори между двете най-големи икономики в света.

“Въпреки новото начало в отношенията между Пекин и Вашингтон, Китай трябва да остане посветен на първоначалните си стремежи и да се фокусира върху свързаността, съвместната работа и стабилността”, каза Ван Цишан по време на прием в Пекин, отбелязващ 40-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и САЩ. „Ние трябва да се адаптираме към новата реалност, да продължим да търсим и развиваме общите ни интереси, като задълбочаваме и насърчаваме съвместната работа помежду ни“, отбеляза още Ван.

Китай и САЩ се опитаха да преустановят безпрецедентната търговска война помежду си с преговори между представители на двете най-големи икономики в света, провели се в Пекин тази седмица. Разговорите между тях се движеха с позитивни нагласи, което носеше оптимизъм и на международните пазари през седмицата. След края им много от детайлите обаче останаха неясни.

Следващата стъпка в преговорите включва възможна среща между Ван и американския президент Доналд Тръмп на Световния икономически форум, който ще се проведе по-късно този месец.

Ван – дългогодишен партньор на китайския президент Си Дзинпин – ще ръководи китайската делегация в Давос, Швейцария. Разговорите с Тръмп може да бъдат проведени в кулоарите на срещата, предаде по-рано South Morning Chins Post.

През ноември Ван не направи много, за да успокои опасенията от спора между двете най-големи икономики в света, заплашващ установения световния ред. Тогава китайският вицепрезидент изрази готовност Пекин да разговаря за възможно решение на търговския конфликт, но предупреди, че Китай няма отново да бъде „обвиняван и потискан от империалистически сили“.

„Във връзка с променящата се международна картина, Китай ще продължи упорито да следва собствения си път, да ръководи недвусмислено своите собствени дела, за да може да предостави възможност на хората за по-добър живот“, добави Ван в четвъртък.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света