Недостигът на шофьори в американските транспортни компании се изостря

Засега проблемът няма отражение върху крайните потребители в САЩ

Снимка: Cole Burston/Bloomberg Снимка: Cole Burston/Bloomberg

В последните години САЩ страдат от все по-остър недостиг на шофьори за тежките си камиони. По данни на синдикатa АТА, в момента не достигат поне 51 000 служители. Заплатите в сектора растат с около 10% всяка година, а цената на услугите е пораснала с цели 18% през 2017 г.

За да привлекат шофьори, по-големите компании предлагат стартов бонус между 5 и 10 хиляди долара - независимо от заплатата и преди още да са започнали работа, пише Automedia.bg. Въпреки това кандидатите не достигат. А проблемът ще се задълбочи още повече, защото средната възраст на шофьорите в САЩ в момента е 55 години. 

Причините за недостига на служители са комплексни.

От една страна, повечето хора вече вярват, че с напредъка на автономното управление тази професия ще стане ненужна и товарните машини ще бъдат управлявани от компютри.

Допълнителен фактор са и някои регулации за повишаване на сигурността, които дълги години липсваха в САЩ, но напоследък бяха приети по примера на Европейския съюз (ЕС).

От април тази година например шофьорите на тежкотоварни автомобили са длъжни да имат на борда т.нар. "електронни дневници" (ELD), които през цялото време следят локацията им, скоростта и колко дълго са зад волана. Чрез камери ELD следи и самия шофьор, и подава автоматично сигнал до базата, ако той се държи неестествено или показва признаци на умора. 

Засега дефицитът не се отразява на крайните потребители в САЩ, защото големите търговски вериги предпочитат да намалят печалбата си пред риска да загубят клиенти.

Гигантът Amazon, при когото транспортните разходи на американска земя са пораснали от 11.5 млрд. долара през 2015 г. до 21.7 млрд. през 2017 г., за момента компенсира разликата с приходите от своите cloud услуги.

Но това са временни решения и ако кризата с липсата на шофьори не намери решение, то и тя ще заседне и потребителите. 
 

Последни новини
Още от Новини от света