Сделка за 15,3 млрд. долара: Salesforce купува Tableau

Tableau има повече от 86 000 клиенти, включително Verizon и Netflix

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Американският конкурент на германската софтуерна компания със силен бизнес и в България SAP - Salesforce придобива специалиста по анализиране на данни Tableau за 15,3 млрд. долара. Главните изпълнителни директори на Salesforce Марк Беньоф и Кeйт Блок възнамеряват да навлязат на нови пазари, за да постигнат годишните цели за продажби до 28 млрд. долара до 2023 г., съобщава агенция Bloomberg. Според нейните данни трансакцията представлява най-голямата сделка за Salesforce.

„Tableau помага на хората да виждат и разбират данните, а Salesforce помага на хората да запазят и разберат клиентите си“, каза Беньоф в изявление от понеделник. „Това е наистина най-доброто от двата свята за нашите клиенти“.

Седалището на Tableau ще остане в Сиатъл, а компанията ще продължава да бъде ръководена от изпълнителния директор Адам Селипски, бивш мениджър на Amazon, който мигрира софтуерните инструменти на Tableau към абонаменти, базирани на облака. Известна със своите приложения за графики и аналитични табла, Tableau разшири продуктовата си линия с инструменти за почистване на данни и инструменти за машинно обучение, за да остане конкурентоспособна в по-широкия бизнес за съхранение на данни. Tableau има повече от 86 000 клиенти, включително Verizon и Netflix.

Всички обикновени акции на Tableau ще бъдат обменени за 1103 обикновени акции на Salesforce, съобщиха компаниите. Цената на сделката се равнява на 42-процентна премия спрямо цената на акциите на Tableau при затваряне на борсата в петък. Акциите на Salesforce поевтиняха с 4,4% в началото на търговията в Ню Йорк, докато тези на Tableau добавиха 34%. В края на сесията стойността на книжата на Tableau скочи с над 33%, а тази на Salesforce се понижи с повече от 5 на сто.

Базираната в Сан Франциско Salesforce очаква сделката да намали коригираната печалба на акция с между 37 цента до 39 цента до диапазона между 2,51 и 2,53 долара на акция. Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие. 

Последни новини
Още от Нотификации