Унгария отказа молбата за екстрадиция на Груевски

Бившият министър-председател на Македония остава в Будапеща

Никола Груевски ще продължи да се укрива в Будапеща. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Никола Груевски ще продължи да се укрива в Будапеща. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Унгарският съд отхвърли молбата на северномакедонските си колеги за екстрадицията на бившия премиер на Македония Никола Груевски, предаде националната информационна агенция MTI, цитирана от Ройтерс.

Груевски потърси политическо убежище в Будапеща мината година, след като стана ясно, че ще му бъде търсена съдебна отговорност по обвиненията за корупция по време на 10-годишното му управление. В последствие съдът в Скопие го осъди задочно на 2 години затвор и настоя за връщането му в страната, за да излежи присъдата си.

Аргументът за отказа на унгарскито правосъдие е, че „човек, на когото е дадено политическо убежище, няма как да бъде върнат в страната, от която е избягал“.

Още по темата

Бившият премиер на понастоящем известната като Северна Македония страна се оттегли от поста си през 2016 г., а на предсрочните избори година по-късно загуби за сметка на сегашния министър-председател Зоран Заев.

Началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан – Гергели Гулас, потвърди, че правителството застава зад решението на съда. Припомняме, че именно Орбан бе един от европейските лидери, които открито подкрепиха кандидатурата на Груевски за нов мандат през 2017 г., посочвайки успешната му политика по време на мигрантската криза на Балканите.

Едно от публично оповестените обвинения е, че Никола Груевски е одобрил закупуването на брониран държавен автомобил на стойност 600 000 евро през 2016 г., злоупотребявайки с държавни средства, пише унгарското издание index.hu.

Последни новини
Още от Начало