Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българските технологични компании са добре дошли в Северна Македония

Дамян Манчевски, министър на информационните технологии и администрацията на Република Северна Македония, Светът е бизнес, 25.06.2019

20:30 | 25 юни 2019
Дамян Манчевски, министър на информационните технологии и администрацията на Република Северна Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Дамян Манчевски, министър на информационните технологии и администрацията на Република Северна Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Навлизането на български технологични компании на пазара в Северна Македония се приема изключително позитивно – търси се българската експертиза в сектора, както и по отношение на законодателството. Вече има много добри примери в това отношение. Това каза Дамян Манчевски, министър на информационните технологии и администрацията на Република Северна Македония, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Манчевски посочи, че в последните 2 години правителството в Скопие е ускорило инвестициите в иновации, стартъпи и акселераторски програми, като е въвело и облекчения за чуждестранни инвеститори.

Целта е да се подаде ръка на младите хора и те да останат в региона, вместо да се насочат към Западна Европа“.

Опитваме се да накараме младите да развият предприемачески дух и да бъдат иновативни без почти никакъв риск, добави гостът. Той поясни, че Северна Македония работи в добро сътрудничество с всички съседни страни, както и със САЩ и Израел.

Европейският съюз също помага за развитието на научните технологии в страната, коментира Манчевски. Електронният регистър на населението например е направен с европейски средства, в момента с такива се развива и новият национален портал за електронни услуги, добави той.

Според Манчевски Западните Балкани имат потенциал да се превърнат в своеобразен технологичен хъб в Европа, защо не и в новата Скандинавия.

Регионът преди беше познат с много негативизми. Вече все повече започваме да даваме позитивни примери... След отстраняването на политическите проблеми възможностите са огромни“.

Манчевски коментира и поетапното поевтиняване на роуминга за страните от Западните Балкани от 1 юли, като се очаква процесът да завърши през 2021 г.