Българското вино е силно търсено в чужбина

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, В развитие, 30.08.2018

Всяка година България увеличава износа си на вино. България предлага продукти с високо качество и българските вина се търсят на пазари като САЩ, Швейцария, Великобритания и Германия на по-високи ценови сегменти. Това каза Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров. 

"Изпълняваме програмата за развитие на лозаро-винарския сектор в България за създаването на нови лозови насъждения и подмяната на старите с нови и по-конкурентни. В крайна сметка няма фалирало предприятие".  

Коев направи сравнение между румънските и българските производители на вино.

"Румъния произвежда повече вино, тъй като страната е по-голяма по площ и има 3 пъти повече декари лозя. Въпреки това виното, което се произвежда в България, надминава в пъти качеството на продуктите в Румъния. Това се вижда от осъществените продажби и завоюваните отличия на всички международни дегустационни конкурси".  

В България оперират 263 винарски предприятия, като 260 от тях имат собствени лозарски площи. Цената на гроздето се определя на пазарен принцип спрямо търсенето и предлагането, каза още той.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното даде своя коментар и за ценообразуването на виното. 

"Винопроизводителите не могат да си позволят да повишат стойността на своята продукция заради огромната конкуренция в световен мащаб.Поради това не се допуска формирането на нова цена, тъй като това би довело до загуби при продажбите. Не смятам, че виното ще повиши цената си в страната и напитката няма да влезе в луксовата категория за българите".

Коев посъветва винопроизводителите да се застраховат предварително. 

"Би било добре всички производители в бранша да се подсигурят със застраховки. Трябва да се чувстват спокойни, че при година с природни бедствия ще бъдат обезщетени от застрахователя".  

Целия разговор вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Новини